Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a luat măsuri privind accesul neîntrerupt la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii finali.
„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilităţi Enel şi-a anunţat intenţia de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenţie de vânzare a unor active aparţinând grupului Enel, fac precizarea că acest gen de situaţie nu presupune ieşirea din piaţa de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acţionariatului etc. Mai mult decât atât, menţionez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licenţiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea”, a precizat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.
Reprezentantul ANRE reaminteşte faptul că, în ceea ce priveşte asigurarea furnizării de energie electrică/gaze naturale clienţilor finali şi în perspectiva respectării drepturilor acestora, ANRE a aprobat două acte normative care garantează accesul neîntrerupt la cele două utilităţi, şi anume Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 91/2022, respectiv Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 173/2020.
„Cu toate acestea, doresc să subliniez faptul că în situaţia în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piaţa din România, clienţii finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz”, a adăugat Chiriţă.
Reacţia conducerii ANRE vine după ce Enel, unul dintre cei mai mari furnizori din tară, si-a anuntat ieșirea de pe piata din România în 2023. Grupul italian are peste 3 milioane de clienti in tara noastra.
Grupul italian Enel, prezent în România pe segmentul de distribuție, furnizare și producție de energie electrică, intenționează să iasă în 2023 de pe piața din România, a anunţat directorul general al Enel, Francesco Starace, la Milano, la evenimentul anual al companiei, “Capital Markets Day”, potrivit economica.net.
„Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania, în condiţiile în care vom ieşi din România”, a spus şi Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei.
Citeşte şi: Enel România ar putea fi cumpărat de compania grecească PPC. CEO-ul colosului grecesc a fost şeful Enel
În America Latină, grupul intenţionează să se retragă din Peru şi Argentina, iar unele zone geografice, cum ar fi Australia şi Grecia, se aşteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship, adică împreună cu un partener.
Enel a anunţat că vrea să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi.
Citeşte şi: Află care sunt cele mai bune oferte la gaze naturale în acest moment. ENGIE, E.ON și Enel se află în top
Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023.
Presa din Grecia relata în luna octombrie a acestui an că grupul energetic grec PPC (Power Public Corporation) ar intenționea să cumpere activele grupului Enel din România. Enel a negat ulteriori informația.
Italienii au mai vrut să vândă acum trei ani operațiunile din România dar s-au răzgândit și au anunțat că vor „suprainvesti” în România, dar asta a fost înainte de venirea crizei. PPC are avantajul că actualul CEO a fost șef al Enel România, deci cunoaște foarte bine compania.