Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 5,90% pe an, de la 5,89% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%. Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 5,99% pe an, iar ROBOR la 12 luni a rămas la nivelul de 6,07%.
În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere față de cel din trimestrul anterior, de 5,66%.
În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.
BNR anunță fluctuații grave ale economiei românești. Precizări de ultimă oră despre rata inflației
Banca Națională a României vede riscuri în creștere la adresa cursului de schimb, venite din dezechilibrele macroeconomice, peste care se adaugă volatilitatea adusă de noile politici comerciale americane. Există riscul și ca inflația să fie mai mare, ca urmare a războiului tarifar.
BNR aștepta o clarificare a situației macroeconomice a României în acest an, dar peisajul s-a complicat. Pe de o parte execuția bugetară pe primele două luni arată un deficit bugetar la un nivel apropiat celui de anul trecut raportat la PIB, ceea ce arată că dezechilibrul finanțelor publice încă nu se reduce.
Conducerea BNR a votat în unanimitate menținerea ratei cheie la 6,5%, precum și a ratelor facilităților permanente la 5,5% (depozit), respectiv 7,5% (credit). Analiștii estimează că BNR ar putea reduce dobânzile cu 0,5-0,75 puncte procentuale în acest an, însă au început să ia tot mai serios în considerare posibilitatea ca scăderile livrate să fie mai modeste, ca urmare a inflației persistente și a riscurilor multiple.
Curs valutar BNR, marți, 22 aprilie 2025. Banca Națională a României a publicat, la ora 13.00, prima ședință valutară a acestei săptămâni. Marți, 22 aprilie 2025, gramul de aur a depășit pentru prima dată în istoria pragul de 480 de lei pe piața din România. Vorbim, așadar, de un nou maxim istoric al metalului prețios. S-a apreciat azi și moneda euro.
Iată ce valori au principalele monede de pe piața valutară și gramul de aur, marți, 22 aprilie 2025: