Ce se întâmplă cu digitalizarea documentelor de stare civilă ale românilor! Reacția MAI, după anunțul companiei S&T că sistemul IT care va elibera și digitaliza certificatele de naștere sau căsătorie întârzie cu încă un an!

Sistemul informatic pentru emiterea actelor de stare civilă (SIIEASC), un proiect derulat de Ministerul Afacerilor Interne încă din anul 2018, care presupune digitalizarea actelor de stare civilă din ultimii 100 de ani și asigurarea accesului facil al cetățenilor la serviciile de stare civilă nu va fi gata nici în acest an. În timp ce Guvernul a adoptat pe data de 31 august Ordonanța inițiată de Ministerul de Interne prin care termenul de la care se asigură, la nivel național, infrastructura informatică necesară operaționalizării Sistemului IT de emitere a actelor de stare civilă (SIIEASC) se va proroga de la 24 septembrie 2023 la 24 septembrie 2024, același Minister de Interne susține că proiectul în care au fost investiți 40 de milioane de euro va fi finalizat în cursul acestui an, conform programului stabilit. Surse din piață au dezvăluit că firma S&T România căruia i-a fost atribuit contractul pentru furnizarea unui sistem IT destinat emiterii documentelor de stare civilă, a întârziat procesul de livrare, motiv pentru care Direcția Generală pentru Evidența persoanelor a fost nevoită să solicite prorogarea termenului.
Alina Costache
13 sept. 2023, 21:59
Ce se întâmplă cu digitalizarea documentelor de stare civilă ale românilor! Reacția MAI, după anunțul companiei S&T că sistemul IT care va elibera și digitaliza certificatele de naștere sau căsătorie întârzie cu încă un an!
Ce se întâmplă cu digitalizarea documentelor de stare civilă ale românilor!

Ce se întâmplă cu digitalizarea documentelor de stare civilă ale românilor! Luna aceasta, Proiectul Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC care a debutat în iunie 2018 și a avut o perioadă de desfășurare de cinci ani și patru luni trebuia să se apropie de final, însă Guvernul a amânat cu încă un an implementarea lui, după ce Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor care solicită prorogarea termenelor pentru digitalizarea actelor de stare civilă.

Citește și Ce trebuie să faci pentru a-ți schimba numele de familie sau prenumele. De ce acte ai nevoie pentru această procedură

Ce se întâmplă cu digitalizarea documentelor de stare civilă ale românilor!

În vara anului 2022, Guvernul a modificat legislația cu privire la actele de stare civilă, iar noile reguli urmau să fie puse în aplicare de la data de 2004. Însă, pe data de 31 august Guvernul a votat amânarea termenului de aplicare a normelor impuse în anul 2022 cu încă un an, respectiv până pe data de 24 septembrie.

„În prezent, proiectul SIIEASC este în etapa de verificare a sistemului astfel încât, prorogarea termenului este necesară pentru deschiderea proiectului pilot și instruirea ofițerilor de stare civilă de la nivelul întregii țări, în sistem de train the trainer”, se arată în nota de fundamentare.

Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, cei care au inițiat Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, susțin că proiectul va fi finalizat în cursul anului 2023 potrivit programului stabilit.

”Proiectul va fi finalizat în cursul anului 2023 potrivit programului stabilit. Informaţii publice în acest sens vor fi disponibile în curând”, au transmis reprezentanții Ministerului de Interne, la solicitarea RomâniaTV.net.

Reprezentanții instituției au ținut să precizeze faptul că prorogarea termenului solicitată de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor nu este necesară pentru digitalizarea actelor de stare civilă, ci vizează funcționalitatea sistemului IT la nivel național.

”Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civila” – S.I.I.E.A.S.C.este un sistem complex ce are ca obiectiv general implementarea unei platforme de servicii electronice care au la bază informații de stare civilă şi informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emiterea şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă, precum şi implementarea suportului necesar dezvoltării şi accesării serviciilor electronice care au la bază informaţii primare de stare civilă.

Proiecțiile Direcției Generale pentru Evidenţa Persoanelor vizează funcționarea acestui sistem la nivel naţional începând cu primul semestru al anului 2024. Astfel, precizăm că prorogarea termenului nu este necesară pentru digitalizarea actelor de stare civilă”, au transmis reprezentanții MAI.

După ce în spațiul public s-a vehiculat faptul că prorogarea termenului a fost solicitată deoarece nu a fost deschis încă proiectul pilot și nu au fost instruiți ofițerii de stare civilă din România în vederea operării sistemului de eliberare și digitalizare a certificatelor de naștere, căsătorie sau divorț, chestorul de poliție, Aurel-Cătălin Giulescu a subliniat că această procedură a fost deja realizată.

”Etapele premergătoare funcționării Sistemului au fost stabilite, acestea urmând a se derula până la data de 31.12.2023. Instruirea ofițerilor de stare civilă a fost realizată în cadrul Proiectului potrivit condiţiilor asumate în cererea de finanţare. Funcţionarea Sistemului presupune asigurarea intervenţiei şi suportului în operare”, a transmis chestorul.

Motivul pentru care MAI a cerut prorograrea termenului

În momentul în care a fost solicitată prorogarea termenului, proiectul SIIEASC se afla în etapa de verificare a sistemulul. Fără această amânare nu ar fi fost posibilă deschiderea proiectului pilot și instruirea ofițerilor de stare civilă de la nivelul întregii țări, în sistem de «train the trainer»”.

La începutul anului 2020, Ministerul de Interne a atribuit companiei S&T România contractul pentru furnizarea unui sistem IT destinat emiterii documentelor de stare civilă, parte a proiectului ce le va permite românilor completarea online a formularelor pentru eliberarea certificatelor de naștere, căsătorie, divorț sau deces și digitalizarea tuturor documentelor, inclusiv a celor vechi.

Estimat la 45,2 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost atribuit pentru suma de 39,2 milioane de lei, fără TVA, și va avea o durată de 25 luni. Subcontractorii S&T România sunt ARA Software Group – 5%, Tema Energy – 7%, Business Smart & Integrated Projects – 5% și SolvIT Networks – 7%.

Surse din piață au dezvăluit în exclusivitate pentru România TV.net că firma S&T România căruia i-a fost atribuit contractul pentru furnizarea unui sistem IT destinat emiterii documentelor de stare civilă, a întârziat procesul de livrare a soluţiei pentru „Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă”, motiv pentru care Direcția Generală pentru Evidența persoanelor a fost nevoită să solicite prorogarea termenului astfel încât toți ofițerii de stare civilă să fie instruiți în vederea operării acestuia.

“Obiectivul principal al proiectului constă în informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emiterea și eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă, precum și implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații primare de stare civilă. Prin implementarea proiectului «Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă – SIIEASC», pentru evenimentele de viață, așa cum sunt acestea descrise în Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România – SNADR (naștere, căsătorie, divorț, deces etc.) și grupate în categoria «stare civilă», vor fi furnizate servicii electronice, la nivelul 4 de sotisficare”, arăta caietul de sarcini al licitației.

Atunci când va fi pus în funcțiune sistemul IT, acesta va reduce timpul necesar procesării tranzacțiilor informațiilor de stare civilă și a cheltuielilor de stocare a informațiilor pentru administrațiile locale și centrale legate de un număr de cinci servicii, pentru cele patru evenimente primare de viață și anume: naștere, căsătorie, divorț și deces.

Mai mult, prin implementarea proiectului SIIEASC se va reduce semnificativ volumul de hârtie prelucrată în scopul derulării fluxurilor administrative specifice emiterii actelor de stare civilă. De asemenea se va reduce spațiul necesar depozitării, la nivel național, a tuturor arhivelor de documente rezultate în urma realizării fluxurilor administrative în cauză.

Citește și Cum îți schimbi legal numele de familie sau prenumele. Acte necesare și pașii pe care trebuie să-i parcurgi

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Ce se întâmplă în Dosarul Caracal. Este o răsturnare dramatică. Solicitare imediată a mamei Luizei Melencu
Capital.ro
Se schimbă toți banii. Bancnotele vor fi transformate în Euro. Decizia se aplică din 1 ianuarie 2026
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Contractul încheiat la distanță și obligațiile furnizorilor de telefonie. Ghid complet pentru utilizatori
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu câștigă alegerile! Anunțul care a îngrozit România. Au venit datele acum
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
UE pregătită să-și apere interesele economice în fața amenințărilor comerciale ale lui Trump
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE. Ce procent are CĂLIN GEORGESCU în cel mai recent sondaj. E ȘOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux