Ce se întâmplă cu dosarele de recalculare a pensiilor. Explicaţiile oferite de şeful Casei de Pensii

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a venit cu lămuriri esențiale legate de dosarele de recalculare, în contextul provocărilor cu care se confruntă sistemul de pensii din România.
Filip Stan
20 nov. 2024, 23:05
Ce se întâmplă cu dosarele de recalculare a pensiilor. Explicaţiile oferite de şeful Casei de Pensii
Ce se întâmplă cu dosarele de recalculare a pensiilor. Explicaţiile oferite de şeful Casei de Pensii

Daniel Baciu a detaliat situația actuală, clarificând neînțelegerile și incertitudinile cu care se confruntă pensionarii.

„Mai multe lucruri pe care ar trebui sa le lamuresc aici si schiar am dorit sa vin la dumneavoastra in emisiune pentru a lamuri lucrurile care s-au discutat azi in spatiul public. Am vazut cghiar ca 170.000 de pensionari nu au primit deciziile de recalculare. Nu este asa. Acest numar de 170.000 a rezultat in urma procesului de transmitere a acestor decizii catre pensionari pe care l-am facut in perioada iulie-august.

Stiti foarte bine ca noi am inceput acest proces de distribuire a acestor decizii catre pensionari de la jumatatea lunii iulie si am inchis undeva in august. Acesta era stocul de decizii initial. In momentul de fata, cand discutam acum, am luat datele chiar acum cand am plecat, un numar de 15.900 de decizii de transmis, reprezentand un procent de 0,3% din numarul total de decizii pe care l-am emis, si vorbesc aici de un numar de 4,6 milioane de decizii pe care noi le-am recalculat.

Oamenii si-au primit deciziile, au primit si drepturile de pensie recalculate in urma acestui proces de recalculare. Dupa cum stiti, peste 3,5 milioane de pensioanri, chiar mai mult, au primit mariri ale acestor pensii, avem o  crestere de aproape 27% crestere medie. In cifra nominala avem peste 620 de lei crestere medie a pensiilor in urma acestui proces de recalculare.

Mai avem 15.900 de decizii, am facut un inventar cand am plecat acum, sunt in principal decizii cu dosarele cu o complexitate iesita din comun, adica sunt oameni care au avut chiar si mai mult de 10 recalculari dupa pensionare, sunt dosare cu hotatrari judecatoresti care sunt punctuale in sensul ca exced cadrul legal legislativ in vigoare si trebuie efectiv programul sa il adaptam numai si numai pentru acele decizii judecatoresti pe care instanta le-a hotarat si noi trebuie sa le punem in practica”, a spus Daniel Baciu la o emisiune TV.

Citeşte şi: Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura-Oprescu

„Sa va dau un exemplu: Se spune foarte clar ca legea prevede ca pentru cei cu grupele de munca grupa I si II sa avem o reducere a varstei de pensionare. Exista un tabel in care se spune clar care este reducerea, care este direct proportionala cu anii efectiv lucrati in acele conditii de munca. E posibil ca instanta sa dicteze ca o perioada de activitate sa fie asimilate grupei I de munca, nu grupei a II a de munca, si noi atunci trebuie sa adaptam aplicatia ca toata acea perioada sa o mutam informatic din punct de vedere a culegerii datelor, dintr-o anumita categorie, cum era normal pe lege, exact cum a prevazut instanta”, a adăugat şeful Casei de Pensii.

„Mai avem alta categorie. De exemplu, un dosar de pensie are in jur de 30-50 de pagini. Avem dosare care cuprind si 4-5 bibliorafturi. Un singur dosar de pensie. Adica mergem cu caruciorul. Un dosar al unui singur pensionar. Pentru ca a avut foarte multe activitati, a cerut de fiecare data mai multe recalculari, si din cauza aceasta a juns la asemenea grosime si complexitate a dosarului. Avem dosare pe care efectiv nu le putem reconstitui, in sensul ca sunt foarte deterioarate. Avem dosare in plata si de peste chiar 50 de ani in arhive. Pensionari care s-au pensionat pe vechile legislatii unde varsta de pensionare era mult mai mica decat in prezent si care au o varsta venerabila”, a precizat Daniel Baciu.

„In momentul de fata colegii lucreaza si acum, putem suna sa vedeti ca si acum sunt colegii la sediu. Am ajuns la un grad de epuizare fizica, se lucreaza si peste 12 ore pe zi in momentul de fata, astfel incat sa reusim sa finalizam acest proces de recalculare, si avem timp saptamana aceasta si cea viitoare, astfel incat sa solutionam toate aceste dosare, astfel incat pensionarii sa isi primeasca drepturile legale care li se cuvin in luna decembrie. Acestea sunt eforturile pe care noi le facem in aceasta perioada”, a fost mesajul preşedintelui CNPP pentru pensionarii din România.

Daniel Baciu a vorbit şi despre anunțul făcut de Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii, care a spus că va trimite Corpul de Control la Casele de Pensii: „Cu doamna ministru discut nu doar o data, ci chiar de sapte ori pe zi. Doamna ministru stia clar care era situatia, zi de zi, nu cred ca trimiterea acestui Corp de Control rezolva problemele pensionarilor. Colegii mei au pus toate datele la dispozitie”.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Iohannis: Guvernul ar putea fi definitivat în scurt timp în urma negocierilor
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina