Ce se întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2022. Românii sunt disperaţi

Preţurile la energie au explodat în ultima perioadă în Europa, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică.
Filip Stan
06 ian. 2022, 09:14
Ce se întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2022. Românii sunt disperaţi

Ce se întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2022. Românii vor trebui să scoată mai mult din buzunare pentru a achita facturile la energie din aprilie 2022, după ce statul nu va mai compensa o parte din sumă.

Ce se întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2022

Întrebați despre informațiile care se vehiculează în presă cu privire la majorarea prețului metrului cub de gaz la aproximativ 8 lei, reprezentanţii Engie spun că prețurile finale propuse clienților casnici diferă în funcție  de categoria din care face parte clientul respectiv și sunt stabilite de strategia comercială a companiei și condițiile de piață aplicabile fiecărei categorii de client.

Citeşte şi Ministrul Energiei trimite ANPC peste furnizorii care au umflat facturile

”ENGIE România își informează toate categoriile de clienți, în termenul legal, cu privire la orice modificare de preț survenită pe durata contractuală. Prețurile finale propuse clienților casnici diferă în funcție  de categoria din care face parte clientul respectiv și sunt stabilite de strategia comercială a companiei și condițiile de piață aplicabile fiecărei categorii de clienți. Astfel, putem enumera următoarele categorii de clienți casnici: clienții care nu au ales încă o ofertă de gaze pe piața concurențială, clienții care au semnat un contract în piața concurențială și au ales una din ofertele din portofoliul nostru, clienții noi care doresc să intre în portofoliul ENGIE România și clienții preluați în regim de furnizor de ultimă instanță.” a răspuns Engie România pentru DCNews.

Unii clienți susțin că majorarea li s-ar aplica din martie-aprilie (moment în care li se termină contractele actuale n.r.), în timp ce alții afirmă că deja au încheiat contracte la acest preț: ”Dacă faci contract cu ei acum, este 8.80 lei m³. Eu am făcut în luna octombrie și am cu 8.40 lei m³. Este extrem de mult.” a afirmat un client (sursa)

În prezent, statul compensează facturile la gaze, cu anumite condiții, ceea ce face ca utilizatorul final să nu resimtă încă atât de acut prețul. Dar statul compensează până în luna martie și creșterea, așa cum se vehiculează, ar fi de cel puțin patru ori, ceea ce reprezintă, în sine, o explozie a facturilor la gaze.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a vorbit recent despre această inflație de pe piața energiei, spunând că avem o inflație ”generată de prețurile la energie, care are componentă internă și o componentă externă. Noi avem o explozie a prețurilor la energie”.

Citeşte şi Citeşte şi Vouchere de la stat pentru plata facturilor la energie. Anunţul PSD

O explozie care, din aprilie, nu va mai fi suportată și de stat.

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat marţi o creştere de peste 30%, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute, transmite Reuters, conform Agerpres.

Potrivit traderilor, conducta Yamal, una din principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia. În paralel, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau şi ele la un nivel redus.

În acest condiţii, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia dezminte acuzaţiile, dar subliniază că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea preţurilor în Europa.

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Iarnă fără precedent în România. Prognoza ANM pentru luna februarie 
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Alina Kabaeva și impactul său asupra gimnasticii după retragerea din sport
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă