Vremea rece a sosit în România, marcând o tranziție clară către toamnă. După o vară caniculară și un început de sezon mai rece decât de obicei, românii au început deja să pornească sistemele de încălzire. Cei de la WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Aurelian Dochia pentru a clarifica ce ar putea să se întâmple cu prețurile, în condițiile în care tarifele sunt plafonate până în martie anul viitor.
Deși acum românii pot beneficia de prețuri controlate, analistul subliniază că această situație ar putea avea repercusiuni pe termen lung. El susține că, în ciuda avantajelor imediate, plafonările tarifelor ar putea conduce la creșterea impozitelor și a altor taxe, ca urmare a datoriilor acumulate și a cheltuielilor de la bugetul de stat.
„Deocamdată, există legislație care prevede că până anul viitor prețurile rămân cele de anul trecut, rămân controlate și nu ar trebui deci ca în iarna aceasta să avem surprize. Evident că vor fi facturi mai mari pentru că este consumul mai mare iarna, dar în comparație cu iarna trecută, prețurile sunt aceleași așa că nu ar trebui să existe surprize.
Trebuie să ținem seama de faptul că, totuși, situația aceasta cu prețuri subvenționate într-un fel sau altul nu poate să continue prea mult. Cineva trebuie să plătească facturile acestea. Tot noi le plătim, pentru că și bugetul care este presupus că acoperă diferențele de cost, bugetul are datorii la furnizori de câteva miliarde și bugetul înseamnă că tot de la noi va lua banii.
Nu există altă sursă, tot de la noi ia banii și din cauza aceasta există îngrijorare cu privire la ce se va întâmpla cu impozitele și cu taxele de anul viitor, având în vedere toate obligațiile acestea pe care și le-a asumat bugetul. Ele sunt costisitoare și nota de plată va fi, într-un fel sau altu, în buzunarele noastre. Evident că pe fiecare persoană și pe fiecare familie povara este altfel repartizată.
În esență, nu ar trebui să avem facturi schimbate față de anul trecut, în condițiile în care prețurile rămân încă controlate de stat”, a declarat Aurelian Dochia, pentru WOWbiz.ro.
Citește și: Mădălina Pamfile, primele declarații după ce a fost prinsă băută la volan: „O să suport consecințele”
Analistul consideră că aceste cheltuieli vor avea un impact semnificativ în special în 2025, când ar putea fi inițiate măsuri pentru recuperarea fondurilor în buget.
„Facturile acestea pe care acum nu le plătim, cândva și cineva trebuie să le plătească. Asta este clar și pentru asta avem o experință fiecare dintre noi, știm că nu există un preț gratuit. Cineva plătește, chiar dacă pare că la un moment dat nu există un cost, cineva, cândva o să plătească.
Din cauza aceasta, obligațiile acestea ale bugetului, dacă sunt plătite de buget, înseamnă că sunt plătite tot de noi, prin impozitele și taxele pe care statul ni le ia. S-ar putea, se discută foarte mult în media despre posibilitatea ca la anul să crească ceva impozite și taxe, de altfel avem și discuțiile cu UE pentru că noi avem o situație bugetară în care deficitele se măresc de la an la an și avem obligația să reducem aceste deficite.
Se discută despre acel plan pe șapte ani ca să reducem deficitul, însă această reducere nu se poate face decât prin mărirea încasărilor și prin reducerea cheltuielilor. Mărirea încasărilor presupune, la un moment dat, și mărirea impozitelor. Din cauza aceasta există o așteptare și o incertitudine, în primul rând în mediul de afaceri”, a mai explicat el.
Citește și: Frații Dedeman: dintr-o casă modestă în România, la un imperiu care se întinde până în Elveția