Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie. Guvernul vrea măsuri de sprijin din aprilie

Prima reuniune a Comitetului interministerial în domeniul energiei, care are ca obiectiv identificarea de soluţii pentru protejarea cetăţenilor şi a sectoarelor economice de efectele crizei energetice, a avut luni, cu participarea premierului Nicolae Ciucă.
Alina Costache
31 ian. 2022, 17:35
Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie. Guvernul vrea măsuri de sprijin din aprilie

Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie în următoarele luni. Premierul a menționat că această structură guvernamentală are ca obiectiv identificarea soluțiilor pentru limitarea efectelor creșterii prețurilor la energie pe termen scurt, mediu și lung, precum și monitorizarea măsurilor implementate până în acest moment de Guvern și a efectelor acestora.

”Este important să avem o abordare integrată, la nivel guvernamental, privind gestionarea crizei energetice, care să asigure atât o bună cunoaștere a problemelor cu care se confruntă consumatorii casnici și economia, cât și a soluțiilor de răspuns. Obiectivul Guvernului este de a atenua cât mai mult din efectele creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru a proteja cetățenii, a menține locurile de muncă și a susține sectoarele economice”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul reuniunii, reprezentanții Ministerului Energiei au prezentat situația facturilor la energie și gaze naturale în raport cu aplicarea schemei de compensare și plafonare stabilită de Guvern.

De asemenea, discuțiile s-au concentrat asupra pachetului de măsuri ce urmează a intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2022, complementar celor deja aprobate și puse în aplicare.

În acest sens s-au discutat posibilitățile de îmbunătățire a acestor măsuri, pentru a păstra un echilibru pe piața energetică și a proteja consumatorii casnici, IMM-urile, cât și marii consumatori industriali.
Pentru a veni în sprijinul marilor consumatori de energie, în decembrie anul trecut, au fost alocate 130 milioane de euro pentru susținerea acestora.

Ministerul Energiei are consultări, în prezent cu reprezentanții Comisiei Europene, în scopul continuării acestei forme de sprijin, în condițiile în care prin această modalitate de ajutor financiar au fost susținute 15 ramuri din industria României care au angajate direct și pe orizontala economiei peste 100.000 de persoane.

Participanții la discuții s-au angajat să transmită către Guvern, în cel mai scurt timp, punctele lor de vedere, precum și propriile soluții pentru a gestiona, într-o formulă sustenabilă, ansamblul de măsuri necesare pentru protejarea populației și a economiei.

Reprezentanții Guvernului au luat act de aspectele semnalate de furnizorii și distribuitorii de energie cu privire la efectele crizei asupra situației financiare a acestora. În cadrul dialogului deschis cu reprezentanții pieței energetice, Guvernul își exprimă disponibilitatea pentru identificarea celor mai potrivite soluții care să asigure protejarea consumatorilor și desfășurarea activității economice în condiții de eficiență și competitivitate.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca principale atribuţii stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi identificarea celor mai potrivite soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung, în vederea limitării efectelor creşterii preţurilor la energie.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, veşti bune pentru români: Guvernul va continua să susţină trendul de redresare economică post-pandemie

Din Comitet fac parte reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, ministerului Energiei, ministerului Economiei, ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale.

Citeşte şi: Ministrul Muncii intervine în scandalul facturilor uriaşe. „Suntem extrem de atenţi cu preţurile din energie. Vom reacţiona dacă va fi nevoie de intervenţia statului”

La reuniunile Comitetului participă, în calitate de invitaţi permanenţi, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale „OPCOM“ – S.A., Bursei Române de Mărfuri – S.A., precum şi reprezentanţi ai producătorilor, transportatorilor şi ai furnizorilor de energie, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai structurilor asociative şi ai mediului academic.

Schimbări importante de la 1 FEBRUARIE. Se modifică schema pentru reducerea facturilor la energie ale firmelor şi PFA-urilor

Se anunţă schimbări importante de la 1 februarie 2022. Guvernul modifică schema iniţială pentru reducerea facturilor la energie ale firmelor şi PFA-urilor. Astfel, dacă iniţial acestea erau exceptate de la plata unor dări, de la 1 februarie se trece la o schemă de plafonare a preţurilor.

Începând cu 1 februarie 2022, firmele şi PFA-urile nu vor mai fi scutite de plata unor dări, ci vor beneficia de o plafonare a preţurilor pentru reducerea facturilor la energie.

Ordonanța de urgență a Guvernului 3/2022 urmează să se aplice de la 1 februarie și până la 31 martie 2022, potrivit avocatnet.ro. 

Pentru consumatorii noncasnici de gaze naturale și energie electrică, pentru consumul din ultima lună de iarnă și din prima lună de primăvară, prețurile se plafonează astfel:

prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult un leu/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Aceste plafoane reprezintă prețul final facturat către clienții noncasnici și includ:

pentru energie electrică – componenta de preț al energiei electrice (fără TVA), acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, costurile de furnizare și TVA;

pentru gaze naturale – componenta de preț al gazelor naturale (fără TVA), costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuție, costurile de furnizare și TVA.

Cu toate acestea, schema de ajutor nu acoperă și clienții noncasnici care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019, de prevederile articolului III din Legea 259/2021 sau producătorii de energie electrică.

De la 1 februarie 2022 va fi abrogată cu totul schema de sprijin aplicabilă între 1 noiembrie 2021 și 31 ianuarie 2022, care cuprinde următoarele măsuri:

exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei;

exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Este de așteptat ca normele (Ordinul Ministerului Energiei 1.240/2021) pentru aplicarea schemei de reducere a facturilor la energie să fie actualizate în perioada următoare pentru a reflecta schimbările aduse prin OUG 3/2022.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță o săptămână de vis pentru aceste zodii. Schimbări benefice, dar și răsturnări de situație pentru ele
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Playtech.ro
Test de atenție pentru cei cu ochi ageri de vultur. Găsește banana ascunsă din imagine în doar 7 secunde
DailyBusiness
Lovitură cruntă din partea BNR! Cresc ratele românilor
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Românii care trebuie să-și verifice cardurile. Se dau banii de la stat
Ego.ro
Ținuta de mii de euro pe care Carmen Iohannis a purtat-o la Jocurile Olimpice de la Paris. Poșeta de designer a atras toate privirile
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
A început programul național FIV 2024: Sprijinul financiar oferit de Ministerul Familiei și documentele necesare pentru înscriere
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Creștere semnificativă a numărului vehiculelor electrice la nivel global
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI EXTINS! AMENINȚARE DIRECTĂ de la o PUTERE NUCLEARĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!