Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie. Guvernul vrea măsuri de sprijin din aprilie

Prima reuniune a Comitetului interministerial în domeniul energiei, care are ca obiectiv identificarea de soluţii pentru protejarea cetăţenilor şi a sectoarelor economice de efectele crizei energetice, a avut luni, cu participarea premierului Nicolae Ciucă.
Alina Costache
31 ian. 2022, 17:35
Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie. Guvernul vrea măsuri de sprijin din aprilie

Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie în următoarele luni. Premierul a menționat că această structură guvernamentală are ca obiectiv identificarea soluțiilor pentru limitarea efectelor creșterii prețurilor la energie pe termen scurt, mediu și lung, precum și monitorizarea măsurilor implementate până în acest moment de Guvern și a efectelor acestora.

”Este important să avem o abordare integrată, la nivel guvernamental, privind gestionarea crizei energetice, care să asigure atât o bună cunoaștere a problemelor cu care se confruntă consumatorii casnici și economia, cât și a soluțiilor de răspuns. Obiectivul Guvernului este de a atenua cât mai mult din efectele creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru a proteja cetățenii, a menține locurile de muncă și a susține sectoarele economice”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul reuniunii, reprezentanții Ministerului Energiei au prezentat situația facturilor la energie și gaze naturale în raport cu aplicarea schemei de compensare și plafonare stabilită de Guvern.

De asemenea, discuțiile s-au concentrat asupra pachetului de măsuri ce urmează a intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2022, complementar celor deja aprobate și puse în aplicare.

În acest sens s-au discutat posibilitățile de îmbunătățire a acestor măsuri, pentru a păstra un echilibru pe piața energetică și a proteja consumatorii casnici, IMM-urile, cât și marii consumatori industriali.
Pentru a veni în sprijinul marilor consumatori de energie, în decembrie anul trecut, au fost alocate 130 milioane de euro pentru susținerea acestora.

Ministerul Energiei are consultări, în prezent cu reprezentanții Comisiei Europene, în scopul continuării acestei forme de sprijin, în condițiile în care prin această modalitate de ajutor financiar au fost susținute 15 ramuri din industria României care au angajate direct și pe orizontala economiei peste 100.000 de persoane.

Participanții la discuții s-au angajat să transmită către Guvern, în cel mai scurt timp, punctele lor de vedere, precum și propriile soluții pentru a gestiona, într-o formulă sustenabilă, ansamblul de măsuri necesare pentru protejarea populației și a economiei.

Reprezentanții Guvernului au luat act de aspectele semnalate de furnizorii și distribuitorii de energie cu privire la efectele crizei asupra situației financiare a acestora. În cadrul dialogului deschis cu reprezentanții pieței energetice, Guvernul își exprimă disponibilitatea pentru identificarea celor mai potrivite soluții care să asigure protejarea consumatorilor și desfășurarea activității economice în condiții de eficiență și competitivitate.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca principale atribuţii stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi identificarea celor mai potrivite soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung, în vederea limitării efectelor creşterii preţurilor la energie.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, veşti bune pentru români: Guvernul va continua să susţină trendul de redresare economică post-pandemie

Din Comitet fac parte reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, ministerului Energiei, ministerului Economiei, ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale.

Citeşte şi: Ministrul Muncii intervine în scandalul facturilor uriaşe. „Suntem extrem de atenţi cu preţurile din energie. Vom reacţiona dacă va fi nevoie de intervenţia statului”

La reuniunile Comitetului participă, în calitate de invitaţi permanenţi, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale „OPCOM“ – S.A., Bursei Române de Mărfuri – S.A., precum şi reprezentanţi ai producătorilor, transportatorilor şi ai furnizorilor de energie, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai structurilor asociative şi ai mediului academic.

Schimbări importante de la 1 FEBRUARIE. Se modifică schema pentru reducerea facturilor la energie ale firmelor şi PFA-urilor

Se anunţă schimbări importante de la 1 februarie 2022. Guvernul modifică schema iniţială pentru reducerea facturilor la energie ale firmelor şi PFA-urilor. Astfel, dacă iniţial acestea erau exceptate de la plata unor dări, de la 1 februarie se trece la o schemă de plafonare a preţurilor.

Începând cu 1 februarie 2022, firmele şi PFA-urile nu vor mai fi scutite de plata unor dări, ci vor beneficia de o plafonare a preţurilor pentru reducerea facturilor la energie.

Ordonanța de urgență a Guvernului 3/2022 urmează să se aplice de la 1 februarie și până la 31 martie 2022, potrivit avocatnet.ro. 

Pentru consumatorii noncasnici de gaze naturale și energie electrică, pentru consumul din ultima lună de iarnă și din prima lună de primăvară, prețurile se plafonează astfel:

prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult un leu/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Aceste plafoane reprezintă prețul final facturat către clienții noncasnici și includ:

pentru energie electrică – componenta de preț al energiei electrice (fără TVA), acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, costurile de furnizare și TVA;

pentru gaze naturale – componenta de preț al gazelor naturale (fără TVA), costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuție, costurile de furnizare și TVA.

Cu toate acestea, schema de ajutor nu acoperă și clienții noncasnici care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019, de prevederile articolului III din Legea 259/2021 sau producătorii de energie electrică.

De la 1 februarie 2022 va fi abrogată cu totul schema de sprijin aplicabilă între 1 noiembrie 2021 și 31 ianuarie 2022, care cuprinde următoarele măsuri:

exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei;

exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Este de așteptat ca normele (Ordinul Ministerului Energiei 1.240/2021) pentru aplicarea schemei de reducere a facturilor la energie să fie actualizate în perioada următoare pentru a reflecta schimbările aduse prin OUG 3/2022.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Cel mai dement scenariu despre Biden: Mort din 2019, înlocuit de un actor sau robot
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Nicușor Dan Vizează Președinția: Intră Indepent în Cursa Electorală
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!