Soluțiile propuse autoităților de către organizator sunt: dovada vaccinării, dovadă anticorpi sau rezultat negativ la un test rapid COVID-19, după cum a declarat Edy Chereji la Antena 3.
„Ne dorim să găsim această soluție alături de autorități. Aceasta a fost și rugămintea noastră, să nu renunțăm la această posibilitate de a reveni încetul cu încetul la normalitate. Și să ne punem la masă și să vedem care sunt scenariile posibile pentru această vară și care sunt măsurile pe care le-am putea pregăti astfel încât să avem o vara cu evenimente.
Nu putem spera, nu putem visa la o întoarcere la ceea ce a însemnat 2019. Dacă vom putea organiza evenimente, vor fi cu anumite compromisuri și măsuri care ne vor face să avem anumite limitări sau lucruri care ar putea să schimbe din experiența pe care oamenii o cunosc atunci când vine vorba de concerte și festivaluri.
O măsură de genul distanțare socială este imposibilă. Cel mai important lucru este să ne punem la masă cu autoritățile și să inventăm și să găsim acel manual de utilizare a unui eveniment. Să înțelegi cum poți izola oameni care prezintă un risc de cei care nu prezintă un risc”, ” a precizat acesta.
„Suntem în contact cu colegii din străinătate și lucrează cu același scenariu: de a ține evenimentele în vară. Este mult mai avansată relația cu autoritățile. În alte țări din Europa s-au făcut și evenimente de tip test. Multe Guverne în Europa au și garantat încă de acum o relaxare financiară pentru cei care organizează evenimente și festivaluri.” a mai spus Edy Chereji la Antena 3.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, referitor la marile festivaluri a căror organizare a început deja și care ar urma să aibă loc în vară (Untold, Nerversea, n.red.), că nimeni nu poate garanta că vor avea loc la datele stabilite de organizatori. Arafat a mai spus că ”se va ajunge la scandal” pentru că se va aduce iar în discuție problema despăgubirilor celor care își cumpără bilet dacă festivalurile nu vor mai avea loc din cauza pandemiei: ”Așa că oamenii trebuie să știe că își asumă riscul”, a mai spus el.
”O să ajungem la discuții, scandal, cine despăgubește oamenii care au luat biletele. Chiar dacă începe acum organizarea, oamenii trebuie să își asume riscul având în vedere că nimeni nu poate să dea un răspuns acum, pentru că nu știm cum vom evolua. Riscul se asumă.
Pe partea de festivaluri și concerte mari nu știm cât vom sta așa. Pe partea de restaurante deschidem, închidem iar când cresc infectările. Inclusiv Horeca ne spune să amendăm acolo unde nu sunt respectate regulile pentru a nu închide toată industria.
Dar la festivaluri nu știm ce va fi. Există asigurări (financiare, n.red.) pentru astfel de festivaluri. Discuția noastră nu va duce nicăieri pentru că răspunsul meu este foarte simplu: Nimeni nu poate să garanteze că astfel de festivaluri vor putea să aibă loc. Nici măcar procente nu putem să dăm.
Așa că cine decide își asumă acest lucru. N-ai cum să organizezi festivalul, apoi, cu o lună înainte, să ne certăm că de ce nu ne lăsați să îl facem?”, a declarat Raed Arafat.