Ce se întâmplă cu impozitul pe dobândă în 2024! La fel ca și în 2023, impozitul pe dobândă va rămâne și în acest an de 10%.
Specialiștii de la Banca Transilvania spun că potrivit legii, veniturile din dobânzile aferente instrumentelor de economisire se impozitează cu 10%, iar impozitul respectiv se reține la sursă.
”Asta înseamnă că ne ocupăm noi de plata impozitului către stat, iar dobânda pe care o vei primi la scadența depozitului va fi mai mică cu 10%”, spun experții Băncii Transilvania.
Astfel, această cotă de 10% se adaugă la impozitul de 10% aplicat asupra veniturilor realizate din depozitele bancare, constituind o taxare în plus pentru un segment restrâns de persoane ce dețin sume semnificative sub formă de depozite bancare, potrivit observator.
Cu toate acestea, românii trebuie să știe că se schimbă pragul de la care se plăteşte CASS la dobândă.
Încă din prima parte a anului trecut, pragurile pentru plata CASS la dobândă au suferit modificări majore. Concret, primul prag a fost redus la echivalentul a șase salarii minime, iar celelalte praguri au fost stabilite la 12 și, respectiv, 24 de salarii minime. Astfel, la un venit lunar de 18.000 de lei, se vor plăti 3.000 de lei pentru CASS.
Românii care obțin venituri din chirii, din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din dividende, din alte investiții vor datora CASS la pragurile stabilite prin OG 16/2022, respectiv de 6, 12 și 24 de salarii pe economie.
Codul Fiscal prevede foarte clar că cei care au venituri din salarii vor datora CASS „6 salarii minime brute, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute; nivelul de 12 salarii minime brute, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute (…)”.
Foarte important de precizat este faptul că titlurile de stat nu sunt supuse niciunei taxe, fie ea impozit pe venit sau CASS.
Citește și Rate mai mari pentru românii cu credite în euro. BCE majorează dobânda de referinţă