Deputații au decis ca indemnizația lunară pentru creșterea copilului să fie stabilită ca și până acum, dar să nu mai fie limitată la un nivel maxim de 8.500 de lei. De asemenea, nivelul minim al indemnizației nu va mai fi calculat în raport cu indicatorul social de referință, urmând să reprezinte 85% din salariul minim brut pe economie.
În 2017, Guvernul Tudose a stabilit că nivelul maxim al indemnizației pentru creșterea copilului va fi plafonat la 8.500 lei și că nu va putea fi mai mică decât 85% din salariul minim brut pe economie. Decizia a înfuriat-o la vremea respectivă pe Gabriela Cristea, care a criticat-o pe Lia Olguța Vasilescu, cea care ocupa funcția de ministru al Muncii și care declarase că indemnizaţiile pentru creşterea copilului puteau fi total eliminate.
„Dragă Olguţa, te rog frumos să nu ne mai faci proşti pe faţă. Noi te respectam, aşteptăm şi de la tine respect. În Germania, toate mamele primesc 1.800 de euro, indiferent dacă au cotizat sau nu la stat, şi după 45 de zile de la naştere au voie să lucreze patru ore pe zi sau pot lucra de acasă. În România dacă ai venituri, îţi iei adio de la indemnizaţia de creşterea copilului. Şi dacă tot vorbim despre Germania, acolo alocaţia pentru copil nu este de 18 euro/lună, ca în România. Aşa că, draga mea, hai să nu mai luăm din Germania doar ce ne convine. Şi încă ceva: nu se întreabă nimeni cum stă Germania cu natalitatea şi cum stă România cu natalitatea”, a scris Gabriela Cristea pe Facebook.