Sezonul rece nu ar putea exista fără zacuscă, acesta fiind unul dintre cele celebre preparate de la noi din țară. Românii îndrăgesc zacusca și, chiar dacă nu apucă să o prepare în propia bucătărie, goana după ea continuă în supermarketuri. Pe parcursul anilor, în spațiul public s-au propagat mai multe zvonuri cu privire la acest aliment si la felul în impactează silueta. Invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, nutriționistul Cristian Mărgărit a dezvăluit regula de aur pe care trebuie să o respecte orice zacuscă „prietenoasă” pentru siluetă.
Citește și: Zacuscă de pește! Rețeta originală a pescarilor de pe malul Dunării cu care vei da lovitura la iarnă
„Singura problemă cu zacusca este cantitatea de ulei folosită, dacă se folosește o cantitate de ulei mică, aceste legume coapte nu doar că păstrează foarte bine calitățile legumelor crude, ci chiar i se îmbunătățește asimilarea unor componente. Este hrănitoare, e bună. Mare atenție, însă, atunci când o preparăm, să nu ardem alimentul. Când fac un ardei copt, o vânătă coaptă, trebuie să înlăturăm părțile arse, ele sunt toxice, cancerigene. Temperaturile acelea foarte mari generează substanțe greu de descompus în organism și care sunt cancerigene, neurotoxice, foarte periculoase. Efectul nu este imediat, nu vei păți nimic, dar, în timp, acest efect se acumulează, vin și alte efecte, iar viața se scurtează, bolile foarte grave apar mai devreme decât ar fi cauzate în mod normal de procesul de îmbătrânire.”, a declarat Cristian Mărgărit
Atunci când ne referim la borcanele cu zacuscă este foarte important să fim foarte atenți la lista de ingrediente. Cristian Mărgărit este de părere că atâta timp cât aceasta este una „curată”, nu există motive de îngrijorare. Mai mult de atât, nutrițonistul a adims faptul că și el consumă acest preparat, tocmai pentru că nu are efecte negative asupra organismului.
„Eu urmăresc foarte des aceste produse pe piață, preparate tradițional, chiar am mâncat o zacuscă de ghebe bună, reușită. Toți ne imaginam că mama, bunica o făcea mai bine, dar până la urmă trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Din ce am văzut, de la acești mici producători locali, provin astfel de conserve gustoase, bine făcute și cu o listă de ingrediente perfect normale, pe care le-am folosi și noi acasă.”, a continuat specialistul.
De asemenea, nici termenul lung de valabilitate nu ar trebui să ne pună semne de întrebare, cu privire la acel preparat, susține Cristian Mărgărit.
„Nu este obligatoriu că dacă un produs este în borcan și are termen de valabilitate lung, înseamnă că e plin de chimicale și e toxic, nu. Ne întoarcem la bunici, la mame, la metodele tradiționale de conservare. Murăturile țineau ani de zile, conservele și ele ani de zile. Dacă sunt făcute corect și sterilizate, nu au nevoie de conservanți artificiali sau de chimicale ca să reziste. Este valabil același lucru și pentru produsele din magazine. Un producător nu vrea să pună lucruri în plus, care să coste mai mult, dacă le face corect.”, ne mai spune Cristian Mărgărit.