Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aportul caloric zilnic din zaharuri ar trebui sa fie de 5% din totalul caloriilor si sa nu depasim cinci lingurite de zahar pe zi. Dar aceste cinci lingurite sunt adesea depasite, in medie, consumand 13 lingurite de zahar pe zi.
Întrebuinţări suprinzătoare ale zahărului în gospodărie
Introducerea propriu-zisa a zaharurilor in organism nu are loc doar prin a pune, spre exemplu, o lingurita de zahar la cafea. Zaharul ajunge in corp prin consumarea produselor care contin zaharuri. Nici nu-i de mirare ca aportul depaseste recomandarea OMS. Spre exemplu, 330 de mililitri de Coca-Cola contine 8,75 de lingurite de zahar. Asadar, doar consumând o astfel de cutie deja depasim aportul recomandat. Insa nu doar Coca-Cola contine zahar in exces.
Toate bauturile racoritoare, carbogazoase sau nu, contin zaharuri sau indulcitori artificiali care dauneaza grav sanatatii, mesajul de interes public “Pentru o viata sanatoasa, reduceti consumul de sare, zahar si grasimi”, transmis prin canalele media, fiind cat se poate de pertinent.
Cum să scoţi zahărul din dieta ta. Slăbeşte uşor, fără chin şi sacrificii
Dar ce se intampla, de fapt, cu organismul nostru atunci cand consumam prea mult zahar?
La nivelul creierului, zaharurile au capacitatea de a reconfigura procesele neuronale. Spre exemplu, persoanele care au un regim alimentar bogat in dulciuri si in produse grele, procesate industrial, prezinta un risc crescut cu 58% de a suferi de depresie. Mai mult, cu cat consumi mai mult zahar, cu atat ti se reduce, in timp, capacitatea de a simti placere in momentul consumului, exact ca la un drog. Daca la inceput, pentru secretia de serotonina, hormonul starii de bine, era suficient sa mananci o patratica de ciocolata, in timp, cu cat mananci mai multe dulciuri, cu atat simt nevoie de o cantitate si mai mare pentru a avea acea stare de bine, pentru ca organismul capata rezistenta.
Continuarea pe Lyla.ro.