Ce se întâmplă cu organismul tău dacă renunți la carne. Deși există numeroase controverse legate de adoptarea acestui stil de viață, specialiștii le recomandă oamenilor să facă din când în când pauze de la produsele de origine animală.
Motivele pentru care foarte mulți oameni aleg să adopte stilul vegetarian sunt destul de variate. De pildă, unii oameni renunță la carne din dragoste față de animale, asta în timp ce alții își doresc să adopte un stil de viață mai sănătos sau să scape de kilogramele în plus.
Medicii nutriționiști spun că pauzele de la aceste produse de origine animală, precum postul, de exemplu, sunt bine venite și asta pentru că consumul de brânză, carne și alimente procesate poate veni la pachet cu diferite afecțiuni inflamatorii.
Mai mult, aceștia atrag atenția că inflamația cronică este strâns legată de atacurile de cord, de accidente vasculare cerebrale, ateroscleroză, diabet și boli autoimune.
Aceste recomandări ale specialiștilor spulberă mitul conform căruia, lipsa cărnii din alimentație este direct proporțională cu lipsa proteinelor.
Nutriționiștii spun că această idee este falsă și subliniază faptul că o dietă carnivoră aduce în organism un exces de proteină, iar efectul este întocmai opusul celui vizat. Astfel, în loc să capeți putere, organismul tău se simte mai slăbit. De asemenea, carnea grasă și excesul de grăsime, duce la luat în greutate și chiar afecțiuni mai grave precum: diabet zaharat, inflamații, boli de inimă și cancer.
La polul opus, se află mâncărurile bazate pe legume care sunt bogate în antioxidanți și fibre.
Cei care vor să renunțe la carne au la dispoziție mai multe tipuri de diete vegetariene precum: ovo-lacto-vegetarian, lacto-vegetarian sau vegan. Alegerea unei astfel de diete și personalizarea ei, cu ajutorul unui specialist reprezintă cea mai eficientă cale spre pierderea în greutate, îmbunătățirea profilului lipidelor plasmatice, scăderea incidenței hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare, precum și a aterosclerozei, potrivit CSID.
De asemenea, s-a observat și o îmbunătățire a răspunsului la insulină, precum și o rată scăzută a diabetului și a cancerului. Specialiștii spun carnea consumată chiar și o dată pe săptămână crește riscul de a face diabet cu 74%.
Potrivit Asociației Medicale Britanice, cele mai scăzute rate ale obezității, hipertensiunii arteriale cancerelor și a afecțiunilor intestinului gros se regăsesc în rândul vegetarienilor. Totodată, Asociația Americană de Dietetică susține că un stil de viață vegetarian este benefic pentru prevenirea și tratamentul cancerului de colon.