Luni, Comisia juridică şi cea economică ale Senatului au emis un raport favorabil cu privire la proiectul de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă guvernamentală ce reglementează industria jocurilor de noroc. În acest context, preşedintele Comisiei juridice, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a afirmat că proiectul de lege a fost adoptat în forma propusă de Guvern la data de 5 octombrie. Iniţiativa legislativă se află în procedură de urgenţă în Parlament, cu Senatul ca prim for sesizat, în timp ce Camera Deputaţilor are rol decizional.
Citește și: Veste bună pentru tinerii agricultori! Credite cu dobânzi reduse pentru cei care vor să cumpere teren
Prin urmare, Comisiile Senatului au adoptat un raport de admitere pentru proiectul de lege, respingând unele amendamente propuse de USR, care viza modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă guvernamentale nr. 82/2023 privind jocurile de noroc. Raportul de admitere a fost aprobat cu nouă voturi „pentru” trei voturi „împotrivă” şi o abţinere, potrivit preşedintelui Comisiei juridice, senatorul PNL Cristian Niculescu.
Toate amendamentele prezentate de USR la acest proiect de lege au fost respinse de comisiile specializate ale Senatului. Ordonanţa de Urgenţă privind jocurile de noroc poate fi consultată aici.
În data de 5 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care reglementează industria jocurilor de noroc.
„Un subiect care a stârnit interes este cel legat de noile reglementări privind jocurile de noroc. Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care se stabilesc niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, care se plătesc anual, precum şi a taxelor speciale şi a garanţiilor depuse de companiile din acest domeniu”, a explicat Mihai Constantin, la finalul şedinţei din 5 octombrie a Executivului.
El a adăugat că ordonanţade urgenţă prevede ca „dreptul de organizare şi exploatare a activităţii de jocuri de noroc să fie acordat doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în alte state semnatare ale Acordului privind spaţiul economic european sau din Confederaţia elveţiană, care au înregistrat un sediu permanent în România”.
„Scopul este evident, pentru ca taxele şi impozitele să fie colectate în ţară”, a mai spus Constantin.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai explicat ca actul normativ prevede şi înfiinţarea unui registru accesibil online al companiilor şi sediilor în care sunt autorizate aceste activităţi.
„Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi, încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, se virează în procent de 70% către bugetul de stat, iar procentul de 30% rămas va fi utilizat de ONJN pentru finanţarea programelor pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc, pentru promovarea jocului responsabil şi pentru finanţarea unei linii telefonice verzi pentru sesizări din acest domeniu”, a mai afirmat Constantin.
El a mai anunţat că Ministerul de Finanţe va propune curând normele de aplicare pentru această ordonanţă de urgenţă, iar termenul este de 30 de zile.
Conform anunțului oficial al Guvernului, Ordonanța de Urgență privind jocurile de noroc introduce următoarele modificări semnificative:
Prin această ordonanță, se stabilesc taxe mai mari pentru obținerea anuală a licențelor de organizare și exploatare a jocurilor de noroc, precum și pentru taxele speciale. De asemenea, regulile prevăd că doar companiile înregistrate în România sau persoanele juridice din state membre ale Uniunii Europene, din state semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană, care au un sediu permanent în România, pot obține aceste licențe.
Veniturile obținute din contribuțiile plătite de organizatorii de jocuri de noroc licențiați către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc vor fi direcționate în proporție de 70% către bugetul de stat, în timp ce 30% din aceste sume vor fi folosite pentru finanțarea activităților cu venituri proprii.
Pentru protejarea jucătorilor și a celor aflați în situații de risc, regulamentul prevede o interdicție asupra comercializării băuturilor alcoolice în sălile de jocuri de noroc. În plus, în efortul de a promova standarde etice și de integritate în industria jocurilor de noroc, se impune interdicția de a participa la jocuri de noroc pentru membrii Comitetului de Supraveghere din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.
De asemenea, pentru a asigura conformitatea cu obligațiile legale, nivelul garanțiilor pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să le depună este majorat.
Pentru a preveni problemele legate de dependența de jocurile de noroc, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc va gestiona o bază de date națională privind persoanele care s-au autoexclus sau au fost considerate indezirabile. În plus, se introduce cerința ca ONJN să mențină un registru public online care să furnizeze informații despre operatorii licențiați sau autorizați, inclusiv date despre sediul social, locațiile, tipurile de jocuri autorizate și amplasamentul fiecărui echipament de joc licențiat sau autorizat.
Citește și: Luca Reghecampf a revenit pe Instagram. Fiul antrenorului îşi închisese contul după un derapaj oribil