Legea privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv pensiile militare de stat, prin care copiii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate sau în rezervă pot opta pentru pensie de urmaş, a fost adoptată de Klaus Iohannis. Astfel, prin noua lege, copiii militarilor pot beneficia de o pensie de urmaș.
Noua lege reglementează crearea cadrului legal pentru eliminarea situaţiilor discriminatorii în care se află copiii urmaşi ai persoanelor care aveau calitatea de soldaţi şi gradaţi profesionişti în activitate sau în rezervă, mobilizaţi sau concentraţi în unităţi militare, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice în perioada în care erau asiguraţi în sistemul public de pensii, în temeiul Legii nr.19/2000, în raport cu urmaşii soldaţilor şi gradaţilor profesionişti care beneficiază de dreptul la pensie militară de urmaş, sub incidenţa prevederilor art.47 şi 55 alin.(1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Pensie de urmaș pentru copiii militarilor decedați. Textul legii spune: „Copiii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate sau în rezervă, mobilizaţi sau concentraţi în unităţi militare, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cărora li s-a deschis dreptul la pensie de urmaş în sistemul public de pensii, optează pentru o altă pensie, potrivit art. 55 alin. (11) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare”.
Pensie de urmaș pentru copiii militarilor decedați. Potrivit proiectului de lege, de pensie de urmaş pot beneficia şi urmaşii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special.