„În ceea ce priveşte ce se va întâmpla anul viitor, vom veni cu o propunere de buget. Noi luăm în considereare legislaţia în vigoare. În acest moment nu iau în calcul amânarea aplicarii Legii Pensiilor, iar pensiile vor fi recalulate, dar în acelaşi timp, bugetul va fi prezentat Parlamentului de guvernul care va fi învestit. Bugetul îl facem noi, dar decizia va sta în mâna celor care vor lua Guvernul. Bugetul e făcut pe legislaţia în vigoare. În 2021 Legea Pensiilor va fi respetată, iar toţi pensionarii vor avea veniturile recalculate”, a declarat Florin Cîţu.
Florin Cîțu a susţinut miercuri o conferinţă de presă, iar ministrul a cerut procurorului general anchetarea declaraţiilor făcute de reprezentanţii PSD. Acesta spune că declaraţiile care pun în pericol Securitatea Naţională se pedepseşte cu închisoarea de 1 până la 5 ani.
Ministrul a vorbit și despre rectificarea bugetară, precizând că anul acesta va fi cea mai mare sumă investită de la buget în ultimii 10 ani.
„O altă informaţie la care voiam să ajungem azi, e rectificarea bugetară pe care o facem pentru a ne asigura că Sănătatea, Educaţia, au bani la finalul acestui an.
Rectificarea are rolul de a asigura finanţarea pentru continuarea investiţiilor. Anul acesta e estimată la 55 de miliarde de lei, e cea mai mare sumă investită de la buget în ultimii 10 ani. După 10 luni, investiţiile sunt la 35, 4 miliarde de lei, mai mult decât s-a investit în 2017,2017 sau chiar 2018.
Pentru această rectificare bugetară am luat în calcul o scădere a economiei de 4,2 puncte procentuale. Am început anul cu un deficit de 3,6% din PIB, dar cu o creştere economică de 4.2% din PIB. În martie am avut prima rectificare generată de criza pandemiei de coronavirus şi a fost aprobată o rectificare bugetară cu un deficit de 6,7% din PIB. Ministerul Fianţelor propune acum o rectificare bugetară pentru 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an. E o diferenţă de 8 procente care se vede şi în deficit. Astfel deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei. Majorarea vine din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde de lei, în ultima parte a anului.”, a mai zis Florin Cîţu.