Ce se întâmplă cu pensiile românilor din 2022. Raluca Turcan a declarat într-o intervenţie telefonică la România Tv că cel mai important lucru este că de la 1 ianuarie pensiile românilor vor fi indexate.
Raluca Turcan a anunţat că procentul cu care vor creşte pensiile românilor începând de anul viitor depinde de bugetul pe care Guvernul îl va avea la dispoziţie.
„Pentru anul viitor pensiile vor fi indexate. Avem simulari plecand de la 7 la suta pana la un procent mai mare, in functie de bugetul pe care il vom avea, în funcţie de investitiile pe care trebuie sa le ducem la bun sfarsit. Pensiile mai mici vor creste mai mult, pensiile mai mari vor creste cu mai putin. Doar in felul acesta putem sa reducem inechitatile. şi sa reducem decalajul dintre cea mai mica pensie si cea mai mare.
Fiind un subiect atat de sensibil, Imi doresc ca pensiile sa fie scoase din discursul politicienilor”, a declarat ministrul Muncii la România Tv.
Raluca Turcan recunoaşte că sistemul de Pensii din România este „zdruncinat rău”, fiind conştientă de inechităţile existente.
„Am spus pe tot parcursul acestui an că în materie de pensii sistemul este zdruncinat rău și o spun dincolo de omul politic Raluca Turcan, o spun ca fiică de părinți pensionari care văd și ei inechitatea care există în momentul de față în sistemul de pensii și anume că oameni cu pregătire similară, cu vechime egală, cu contribuție egală, au pensie diferită în funcție de momentul în care au ieșit la pensie și lucrul acesta din secunda zero am început să îl pregătim pentru corectare”, a spu Raluca Turcan la Antena 3.
Ministrul interimar al Muncii a luat foc după ce PSD a anunțat că nu susține guvernul Ciucă. Turcan afirmă că PSD a vrut majorări cu 16 miliarde de lei în plus față de creșterile de 133 de miliarde de acum. „De unde am putea aloca acești bani?”, întreabă ea.
„Guvernul a reușit în acest an să ia măsuri pentru creșterea veniturilor și sprijinirea celor care au nevoie de asistență socială de calitate, cât și pentru depășirea perioadei dificile generată de criza sanitară și criza internațională a prețurilor.
Concret :
• am pus în aplicare măsuri active, de sprijin, pentru angajați și angajatori, în valoare de 7,3 miliarde lei, cu care am protejat 1,4 milioane de locuri de muncă;
• am realizat majorarea alocațiilor copiilor cu 20% la începutul anului, care a însemnat un efort suplimentar de 350 milioane lei lunar;
• în sprijinul consumatorilor vulnerabili la creșterea prețurilor la energie, am alocat 426 milioane lei acest an, iar pentru 2022 vom avea o alocare de 720 de milioane lei.
• am găsit deschidere la dialog din partea partenerilor sociali pentru creșterea salariului minim, la 2550 de lei, de la 1 ianuarie 2022, care înseamnă un impact pozitiv pe buget consolidat de 1,7 miliarde lei.
Toate aceste măsuri se vor resimți în buzunarele oamenilor și continuăm să creștem veniturile mici și să oferim suport celor vulnerabili.
Diferența între cei care livrează soluții pentru oameni și cei care doar îi amăgesc vine însă din cât de sustenabilă e fiecare promisiune.
Un efort realist și sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă :
• creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta;
• de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intenția fiind ca această creștere să fie mai mare;
• vom menține direcția de creșterea a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali.
Oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea creșterii prețurilor este majoră, dar trebuie să păstrăm echilibrul bugetar, investițiile și perspectiva de creștere economică, pentru că acestea reprezintă real baza creșterii veniturilor,” a scris, luni, Raluca Turcan pe pagina de Facebook.