Ce se întâmplă cu plămânii persoanelor vaccinate. Potrivit Reuters, doctorii indieni au studiat 205 de adulți cu Covid-19 confirmat, peste jumătate dintre aceștia având sub 50 de ani. Printre persoanele urmărite, 14% erau vaccinate complet, 15% erau vaccinate parțial, iar restul nevaccinate.
Plămânii tuturor au fost studiați cu tomografii computerizate. Cercetătorii au dat câte o notă fiecăruia dintre cei cinci lobi ai fiecărui plămân, de la 0 (niciun efect al coronavirusului asupra lobului) până la 5 (peste 75% din lob afectat).
Din scorul total maxim posibil de 25, ”nota” medie de afectare a plămânului a fost 0 la cei complet vaccinați, 4 la pacienții parțial vaccinați și 11 în grupul nevaccinaților, potrivit studiului postat pe platforma medRxiv, înainte de evaluarea experților independenți.
Dr. Jaimin Trivedi de la Universitatea Louisville din Kentucky, coautor al studiului, a spus că rezultatele subliniază ”faptul că vaccinarea reduce severitatea bolii Covid-19 chiar dacă nu previne infecția la unii pacienți”.
Citeşte şi: Raed Arafat vine cu un anunţ privind valul 4 în România: „Ne putem intoarce la cele 1.500-1.600 de paturi de COVID”. Ce ne aşteaptă şi cât de pregătiţi suntem
Numărul persoanelor infectate cu Covid19 a trecut pragul de 200 de milioane la nivel global. 97% din cazurile grave provin de la nevaccinații, din SUA. Numărul cazurilor de infectări cu Covid19 a depășit miercuri pragul de 200 de milioane, potrivit unui bilanț al agenției Reuters. Cauza este răspândirea tulpinii Delta a Sars-Cov-2, care este mai infecțioasă, iar cele mai vulnerabile sunt zonele cu rate scăzute de vaccinare.
Creșterea cazurilor de Sars-Cov-2 scoate în evidență diferența în ceea ce privește procentul de vaccinare între națiunile bogate și cele sărace. Cazurile de Covid19 sunt în creștere în aproximativ o treime din țările lumii, iar în multe dintre aceste zone nici măcar jumătate din populație nu este vaccinată.
Organizația Mondială a Sănătății a solicitat miercuri o amânare pentru stimulatorii de vaccin COVID-19 înainte de imunizarea a cel puțin 10% din cetățenii fiecărei țari.