Ce se întâmplă cu plăţile cash. Plata cu cardul devine obligatorie în România. E lege pentru toți comercianții și PFA-urile. Câţi bani în numerar putem folosi pe zi, s-a schimbat legea

Comercianții sunt obligați să accepte cel puțin o modalitate de plată fără numerar, adică o plată electronică.
Filip Stan
22 iun. 2024, 19:14
Ce se întâmplă cu plăţile cash. Plata cu cardul devine obligatorie în România. E lege pentru toți comercianții și PFA-urile. Câţi bani în numerar putem folosi pe zi, s-a schimbat legea
Câţi bani cash putem folosi pe zi. Legea banilor cash intră în vigoare pe 16 iunie 2024, ce trebuie să ştie toţi românii

Plata cu cardul devine obligatorie în România. Toți comercianții, societăți ori persoane fizice autorizate, au de acum obligația legală de a accepta plata cu cardul – prin mijloace electronice, mai exact. Actul normativ a intrat în vigoare acum două zile, pe 16 iunie.

După supermarketul fără cash, s-a deschis hipermarketul cu Hiper Discount. Reducerile pot ajunge până la 40%. „Jos cu preţurile” la 15.000 de produse

Comercianții sunt obligați să accepte cel puțin o modalitate de plată fără numerar, adică o plată electronică. Aceasta nu înseamnă însă neapărat că vor fi obligați să-și cumpere aparate speciale de încasare prin bancă – POS-uri, atât timp cât plățile și încasările se pot face prin diferite metode, cu telefoanele mobile, nu neapărat cu cardul.

Legea 406/2023, ce este aplicabilă din 16 iunie 2024, obligă însă comerciantul să aibă un cont bancar unde clientul să plătească prin diferite mijloace, dacă optează pentru asta, arată avocatnet.ro. Legea amintește de „cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în noua lege. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Comercianţii, obligaţi să accepte plata cu cardul în lipsa banilor cash

Deși prevederea nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc, arată sursa citată. „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scria în expunerea de motive a legii.

Legea 406/2023 mai prevedea inițial și o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar, dar care a fost eliminată după proteste în spațiul public.

Ce se întâmplă cu plăţile cash şi plăţile cu cardul. Câţi bani în numerar putem folosi pe zi, s-a schimbat legea

Guvernul norvegian a propus un set de măsuri pentru a proteja dreptul consumatorilor de a plăti cash, cu bancnote şi monede, într-o ţară care se află pe primele locuri în lume în tranziţia la plăţile digitale, transmite Bloomberg.

Obiectivul autorităţilor este acela de a asigura „securitatea pentru cei care sunt reticenţi la utilizarea de soluţii de plăţi digitale”, precum şi creşterea gradului de pregătire a societăţii pentru situaţii de urgenţă, a declarat ministrul norvegian al Justiţiei, Emilie Enger Mehl într-un comunicat de presă transmis vineri.

Propunerea, care a fost anunţată prima dată în luna septembrie 2022, le va permite consumatorilor să plătească în numerar la toate locaţiile de vânzări unde alte tipuri de plată pentru bunuri şi servicii sunt acceptate de comercianţi, se precizează în comunicat. Reguli speciale se vor aplica pentru transportul de pasageri.

Chiar dacă utilizarea numerarului în Norvegia a coborât la cel mai scăzut nivel de pe glob la debutul pandemiei, în ultima perioadă a rămas stabil, informa Banca Centrală a Norvegiei în luna mai a anului trecut. Potrivit sursei citate, doar 3% dintre norvegieni au utilizat numerarul la ultimele lor achiziţii într-un magazin tradiţional. Cu toate acestea, cererea de numerar a crescut în ultimul an, în condiţiile în care numărul de retrageri de la ATM-uri şi magazine a crescut, a precizat la acea dată Banca Centrală a Norvegiei.

Câţi bani cash putem folosi pe zi. Legea banilor cash intră în vigoare pe 16 iunie 2024, ce trebuie să ştie toţi românii

Câţi bani cash putem folosi pe zi. Începând cu 16 iunie 2024, aceste schimbări, care vizează limita de tranzacționare zilnică și regulile de gestionare a numerarului, sunt cruciale pentru toți cei implicați în procesul de plată și încasare a sumelor în numerar.

Legea 406/2023, cunoscută popular sub numele de legea banilor cash, împreună cu Ordonanțele de Urgență 98/2023 și 115/2023, au pus bazele acestei transformări legislative. Unul dintre aspectele cheie ale acestei legi este introducerea unei limite zilnice de tranzacționare în numerar, stabilită la 10.000 de lei pentru orice tranzacție între persoane fizice și entități juridice.

Citeşte şi: Câți bani câștigă artiștii din România pentru un spectacol. Delia se află pe locul 3 în clasament

În plus față de această limită, modificările legislative vizează și regulile referitoare la gestionarea soldului de casierie și procedurile de avansuri de decontare. Astfel, conform noilor reglementări, la sfârșitul fiecărei zile, sumele de numerar nu vor putea depăși limita de 50.000 lei. În cazul magazinelor de tip cash and carry, supermagazine și hipermagazine, care funcționează în conformitate cu noile reglementări, limita pentru sumele de numerar la finalul fiecărei zile nu va putea depăși 500.000 lei. Orice sumă care depășește acest plafon va trebui depusă în conturile bancare în decurs de două zile lucrătoare.

O altă schimbare notabilă este impunerea operatorilor economici de a accepta cel puțin un mijloc de plată electronică, consolidând astfel eforturile de digitalizare a sistemului financiar din România.

Citeşte şi: Ce lasă la amanet românii care au nevoie de bani, în 2024. Cât de căutate sunt device-urile de ultimă generație

Deși inițial existau planuri pentru schimbări mai radicale, acestea au fost reduse, iar premierul Marcel Ciolacu a explicat că această decizie a fost luată având în vedere pregătirea insuficientă a economiei pentru o tranziție bruscă spre utilizarea exclusivă a plăților electronice. Astfel, adaptările succesive ale legislației au reflectat nevoia de a menține un echilibru între modernizarea sistemului financiar și necesitățile economice ale diferitelor medii, în special a celor rurale.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Simona Halep, anunț trist de Crăciun. Decizie dificilă pentru româncă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Serghei Lavrov: Moscova țintește doar obiective militare, nu civile
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)