Ce se întâmplă cu pragul de impozitare a pensiilor. Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea unui nou mecanism pentru stabilirea pragului de impozitare a pensiilor, evitând un prag fix. În prezent, pensiile care depășesc 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%, iar Marcel Ciolacu dorește ca noul prag să fie ajustat în funcție de inflație și de puterea de cumpărare. „Nu vreau ca noul prag să fie unul arbitrar. Trebuie să fie calculat în funcție de inflație și de puterea de cumpărare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Odată cu creșterea pensiilor de la 1 septembrie 2024, mulți pensionari vor depăși actualul prag de 2.000 de lei. Dacă pensiile vor fi majorate și apoi impozitate, pensionarii nu vor simți beneficiul real al acestei creșteri, astfel că premierul dorește un sistem predictibil și sustenabil, care să nu fie influențat de decizii politice subiective. Premierul a explicat public că dorește ca noul sistem de impozitare a pensiilor să fie unul predictibil, bazat pe date statistice, fără intervenția politicului.
„Eu vreau ca statul român să fie sustenabil și predictibil. Dacă doriți să continuăm discuția pe colțul mesei sau când cineva vrea să anunțe ceva favorabil vine și spune mărim de la 2000 la 2200. Eu vreau să creez un mecanism, la fel ca la salariul minim european, pentru că o societate se dezvoltă și este sustenabilă, atunci când politicul nu intervine o perioadă lungă de timp în funcție de ceva subiectiv. Când s-a stabilit un plafon de 2000 de lei erau alte condiții, erau anumite prețuri, era o anumită inflație, nu am avut criză energetică etc. În funcție de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcționeze singur. Nu să vină un prim-ministru să spună că m-am gândit eu să vă măresc. Mecanismul să se bazeze pe statistică, să vină datele de la INS, să nu mai decidă Guvernul împreună cu patronatele, cu sindicatele. Acest mecanism este predictibil! Indiferent ce reformă fiscală faci, dacă nu închizi întreg lanțul nu poți obține sustenabilitatea și predictibilitatea nu închizi nimic. Noi analizăm pentru un sistem predictibil”, a spus Marcel Ciolacu.
La rândul lui, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a menționat că se lucrează la un sistem care să protejeze pensionarii cu venituri mici: „Dacă pragul de impozitare crește cu 100 de lei, angajatul rămâne doar cu 10 lei în plus. Trebuie să protejăm puterea de cumpărare a celor cu pensii mici. Nu neapărat prin mărirea pragului, ci printr-un mecanism care să asigure această protecție”.