Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice de la 30 iunie. Ministrul Eenrgiei spune că prețurile nu au crescut foarte mult, din decembrie și până acum.
„Prețul pentru anul acesta, pe contractele încheiate anul trecut, nu a crescut absolut deloc, față de anul trecut. Dacă ne uităm la piața zilei următoare, o piață care nu este regulată, legată cu piața Europei Centrale, Ungaria, Cehia și Slovacia, da, aici prețurile au crescut. Pentru că a crescut prețul certificatului CO2, de la 24 de euro, la 54 de euro, în câteva luni, este evident că s-a scumpit energia electrică, produsă pe baza combustibilului fosil.
Eu nu mă aștept că în continuare, față de ce s-a întâmplat în decursul acestui an, să nu ne așteptăm la creșteri substanțiale de preț. Mă aștept la așezarea prețurilor. Un furnizor tradițional al unui client, l-a preluat automat în piață serviciului universal, care e mai scumpă. Și până la 30 iunie oferă un discount, că diferența între prețul de la serviciul universal și prețul de la piață concurențială.
Citeşte şi: Vești importante pentru români. Consumatorii de energie electrică vor beneficia de cel mai bun furnizor de energie electrică. ANRE a aprobat ordinul!
De la 30 iunie, acel discount dispare. Și de nu a optat pentru piață concurențială, va avea un prim semnal de alarmă, la factură din cursul lunii iunie, când va dispărea acel discount.
În jur de 40% din clienții casnici au trecut în piață concurențială.”, a precizat ministrul Popescu.
Începând cu 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică din România a fost liberalizată. Anterior acestui moment, tarifele facturate către clienții finali erau rezultatul unor prețuri stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.
Ceva mai mult de 40% dintre consumatorii din România s-au orientat către piața liberă odată cu liberalizarea acesteia. Majoritatea românilor sunt încă parte a regimului de serviciu universal, în cadrul căruia facturile au crescut odată cu 1 ianuarie 2021.
1 iulie 2021 va aduce noi scumpiri pentru consumatorii care nu au intrat încă pe piața concurențială. Estimările arată că tarifele vor crește, în medie, cu 7%.