Klaus Iohannis a promulgat o lege care menține plafonarea pentru preţul la gaze naturale. Aceasta prevede ca „în perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi / sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale au obligaţia să livreze, cu preţul de 120 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici, pentru a asigura în perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, precum şi necesarul de gaze naturale pentru constituirea stocului minim necesar pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025, stabilite conform anexei nr. 5”.
Practic, producătorii de gaze naturale din România sunt obligaţi să livreze cantitățile necesare pentru consumul casnic la prețul plafonat de 120 lei/MWh, atât din producția internă, cât și din stocurile de gaze naturale. Scopul principal al acestei măsuri este de a preveni creșterile bruște de prețuri, asigurând astfel accesibilitatea gazelor pentru milioane de gospodării din România.
În schimb, marii jucători din industria gazelor naturale au contestat măsura, considerând că plafonarea prețului le limitează veniturile și libertatea de a opera conform cerințelor pieței libere, scrie Capital. Totuși, autoritățile subliniază că protecția consumatorilor și stabilitatea pieței energetice sunt priorități, iar măsura este adaptabilă, prețul putând fi ajustat în funcție de condițiile pieței și de evoluțiile geopolitice.
Plafonarea va fi valabilă pentru întregul interval stabilit de lege, însă există și posibilitatea ajustării prețului, conform condițiilor pieței: „Preţul gazelor naturale prevăzut la alin. (1), (21 ) şi (22 ) aferent perioadei 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 va putea fi modificat prin hotărâre a Guvernului, iniţiată în conformitate cu dispoziţiile art. 180 din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de evoluţiile înregistrate pe pieţele interne şi internaţionale de gaze naturale şi de evoluţia geopolitică din vecinătatea României”.