Senatorii au adoptat un proiect legislativ de respingere a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 129/2020, document ce a intrat în vigoare la începutul lunii și care stabilește redenumirea și modificarea programului de finanțare „Prima Casă”. Potrivit Constituției României, ordonanțele de urgență adoptate de Guvern „se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative”. Apoi, ordonanţele cu care Parlamentul a fost sesizat se aprobă sau se resping printr-o lege în care vor fi cuprinse şi ordonanţele ale căror efecte au încetat, potrivit avocatnet.ro.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern transformă radical programul Prima Casă, în primul rând, redenumindu-l Noua Casă.
Prin programul „Noua Casă” se vor putea cumpăra locuințe de până la 140.000 de euro, atunci când vorbim despre imobile construite sau consolidate cu cel mult cinci ani înainte de cumpărare și cel mult 70.000 de euro, în cazul altor categorii de locuințe, adică majoritatea apartamentelor de bloc.
O altă schimbare adusă programului de finanțare a locuințelor e legată de avansul minim. Concret, după noile reguli, avansul va fi între 5% și 15%, în funcție de tipul de locuință achiziționat: minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor – locuințe noi și consolidate și minimum 5% – alte tipuri de locuințe, în condițiile în care anterior era de 5%.
Pentru ca ordonanţa adoptată de Guvern să fie respinsă definitiv, trebuie să primească același vot și de la deputați.