Ce se întâmplă cu ratele românilor după suprataxarea băncilor. Ministrul a dat asigurări că nu vor exista creşteri în ceea ce priveşte ratele bancare ale românilor. „Sunt 41 de bănci, 336 de milioane de lei este impozitul cumulat pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Un președinte de bancă mi-a spus că puteau să suporte și 3%, fiindcă am ajuns la înțelegerea ca acest impozit să fie impus pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare”, a spus Marcel Boloș după ședința de Guvern.
„Este bine să fim prudenți” a spus ministrul finanțelor, care a vorbit despre măsurile luate de Guvern, subliniind că sunt şi câteva vești bune: „Avem 16,9 miliarde de lei pe partea de măsuri fiscale. Cel mai bine este ca după ce aceste măsuri se vor implementa, să vedem dacă sunt mai mulți bani și dacă ne putem onora obligațiile față de UE. Aici e vorba de venituri. Acest impact bugetar era mai mic decât cel din măsurile fiscale. Îndemnul este la prudență. Să dăm și vestea cea bună. Alimentele rămân cu 9%, medicamentele cu 9% pentru lemnele de foc, pentru tot ceea ce înseamnă consumul la nivelul populației. Sunt două lucruri care cresc. La locuințe, cota de TVA va fi de la 5 la 9% și la produsele care conțin zahăr, TVA-ul crește de la 9 la 19%”.
Marcel Boloş a afirmat că legea privind măsurile fiscale a avut un parcurs lung, dar era necesară pentru că evoluţia deficitului bugetar a ridicat îngrijorări la nivelul Comisiei Europene, instituţia europeană având dreptul de a suspenda fondurile europene ale României, adică75 de miliarde de euro. „Traseul acestui proiect de lege a fost îndelungat. Toată lumea îşi pune aceast întrebare, de ce este nevoie acum de acest proiect de lege”, a afirmat, Marcel Boloş.