Ce se întâmplă cu românii care nu au muncit acest număr de ani. Ce pensie vor primi după recalculare

Una dintre cele mai frecvente întrebări printre pensionari se referă la ce se întâmplă cu cei care nu au muncit timp de 15 ani. Conform legislației actuale, 15 ani reprezintă pragul minim necesar pentru a beneficia de pensia minimă sau de indemnizația minimă, care este în prezent de 1.281 lei.
Mircea Filipescu
22 mai 2024, 11:34
Ce se întâmplă cu românii care nu au muncit acest număr de ani. Ce pensie vor primi după recalculare

În cazul în care un pensionar a lucrat timp de 15 ani, dar pensia calculată pe baza contributivității nu atinge suma de 1.281 de lei, statul intervine pentru a completa pensia până la acest nivel.

Potrivit unui raport Newsweek, aproximativ 1.100.000 de pensionari beneficiază de pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei.

Noua lege a pensiilor și pensionarii cu vechime sub 15 ani

O întrebare recurentă pe forumurile de discuții este legată de impactul Noii Legi a Pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie, asupra celor care au vechime între 10 și 15 ani. Cel mai frecvent răspuns indică faptul că acești pensionari nu vor avea dreptul la pensie, la fel ca în legislația anterioară (legea 263/2010).

Trei situații pentru pensionarii cu vechime sub 15 ani

Lipsa dreptului la pensie minimă/socială: Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei.

Pensia bazată pe contributivitate: Pensionarii care au atins vârsta de pensionare (63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați) și au lucrat mai puțin de 15 ani vor primi doar câteva sute de lei, în funcție de contributivitate. Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. De exemplu, sursa citată a raportat că după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei, iar statul adaugă diferența până la 800 lei.

Incapacitatea de muncă: Pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, nu primesc pensie pe bază de contributivitate. În acest caz, trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap, care este de aproximativ 600 de lei pe lună pentru handicap grav. Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se majorează la 462 de lei pentru handicap grav și la 350 de lei pentru handicap accentuat.

Exemplu de calcul al pensiilor

Newsweek a prezentat şi cazul unui pensionar care a primit o pensie de numai 195 de lei. Acest pensionar s-a pensionat la aproape 60 de ani și, din cauza unui handicap, a putut munci doar 2 ani și 11 luni, acumulând 1,51 puncte de contributivitate.

Formula de recalculare a pensiilor implică înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate.

În exemplul dat, VPR este de 81 de lei, iar punctele de stabilitate sunt adăugate pentru fiecare an de muncă între 25 și 35 de ani, variind între 0,5 și 1 punct pe an, în funcție de vechime.

Citeşte şi: Guvernul vrea să mărească salariile primarilor din localităţile cu până în 20.000 de locuitori. Ce alţi bugetari ar putea beneficia de majorare salarială

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)