În cazul în care un pensionar a lucrat timp de 15 ani, dar pensia calculată pe baza contributivității nu atinge suma de 1.281 de lei, statul intervine pentru a completa pensia până la acest nivel.
Potrivit unui raport Newsweek, aproximativ 1.100.000 de pensionari beneficiază de pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei.
Noua lege a pensiilor și pensionarii cu vechime sub 15 ani
O întrebare recurentă pe forumurile de discuții este legată de impactul Noii Legi a Pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie, asupra celor care au vechime între 10 și 15 ani. Cel mai frecvent răspuns indică faptul că acești pensionari nu vor avea dreptul la pensie, la fel ca în legislația anterioară (legea 263/2010).
Trei situații pentru pensionarii cu vechime sub 15 ani
Lipsa dreptului la pensie minimă/socială: Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei.
Pensia bazată pe contributivitate: Pensionarii care au atins vârsta de pensionare (63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați) și au lucrat mai puțin de 15 ani vor primi doar câteva sute de lei, în funcție de contributivitate. Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. De exemplu, sursa citată a raportat că după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei, iar statul adaugă diferența până la 800 lei.
Incapacitatea de muncă: Pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, nu primesc pensie pe bază de contributivitate. În acest caz, trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap, care este de aproximativ 600 de lei pe lună pentru handicap grav. Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se majorează la 462 de lei pentru handicap grav și la 350 de lei pentru handicap accentuat.
Exemplu de calcul al pensiilor
Newsweek a prezentat şi cazul unui pensionar care a primit o pensie de numai 195 de lei. Acest pensionar s-a pensionat la aproape 60 de ani și, din cauza unui handicap, a putut munci doar 2 ani și 11 luni, acumulând 1,51 puncte de contributivitate.
Formula de recalculare a pensiilor implică înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate.
În exemplul dat, VPR este de 81 de lei, iar punctele de stabilitate sunt adăugate pentru fiecare an de muncă între 25 și 35 de ani, variind între 0,5 și 1 punct pe an, în funcție de vechime.