Ce se întâmplă cu românii care nu au muncit acest număr de ani. Ce pensie vor primi după recalculare

Una dintre cele mai frecvente întrebări printre pensionari se referă la ce se întâmplă cu cei care nu au muncit timp de 15 ani. Conform legislației actuale, 15 ani reprezintă pragul minim necesar pentru a beneficia de pensia minimă sau de indemnizația minimă, care este în prezent de 1.281 lei.
Mircea Filipescu
22 mai 2024, 11:34
Ce se întâmplă cu românii care nu au muncit acest număr de ani. Ce pensie vor primi după recalculare

În cazul în care un pensionar a lucrat timp de 15 ani, dar pensia calculată pe baza contributivității nu atinge suma de 1.281 de lei, statul intervine pentru a completa pensia până la acest nivel.

Potrivit unui raport Newsweek, aproximativ 1.100.000 de pensionari beneficiază de pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei.

Noua lege a pensiilor și pensionarii cu vechime sub 15 ani

O întrebare recurentă pe forumurile de discuții este legată de impactul Noii Legi a Pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie, asupra celor care au vechime între 10 și 15 ani. Cel mai frecvent răspuns indică faptul că acești pensionari nu vor avea dreptul la pensie, la fel ca în legislația anterioară (legea 263/2010).

Trei situații pentru pensionarii cu vechime sub 15 ani

Lipsa dreptului la pensie minimă/socială: Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei.

Pensia bazată pe contributivitate: Pensionarii care au atins vârsta de pensionare (63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați) și au lucrat mai puțin de 15 ani vor primi doar câteva sute de lei, în funcție de contributivitate. Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. De exemplu, sursa citată a raportat că după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei, iar statul adaugă diferența până la 800 lei.

Incapacitatea de muncă: Pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, nu primesc pensie pe bază de contributivitate. În acest caz, trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap, care este de aproximativ 600 de lei pe lună pentru handicap grav. Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se majorează la 462 de lei pentru handicap grav și la 350 de lei pentru handicap accentuat.

Exemplu de calcul al pensiilor

Newsweek a prezentat şi cazul unui pensionar care a primit o pensie de numai 195 de lei. Acest pensionar s-a pensionat la aproape 60 de ani și, din cauza unui handicap, a putut munci doar 2 ani și 11 luni, acumulând 1,51 puncte de contributivitate.

Formula de recalculare a pensiilor implică înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate.

În exemplul dat, VPR este de 81 de lei, iar punctele de stabilitate sunt adăugate pentru fiecare an de muncă între 25 și 35 de ani, variind între 0,5 și 1 punct pe an, în funcție de vechime.

Citeşte şi: Guvernul vrea să mărească salariile primarilor din localităţile cu până în 20.000 de locuitori. Ce alţi bugetari ar putea beneficia de majorare salarială

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București