Cel puțin 437.000 de români aplicaseră până la sfârșitul anului trecut și nu sunt cunoscute până în prezent situații în care aceștia să fi fost refuzați, spune ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.
„În ceea ce privește regimul liberei circulații, până la 31 decembrie nu se schimbă nimic. Deci e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească, pe de o parte, sau pașaport, în cazul în care îl dețin. Asta în ceea ce privește intrarea în Marea Britanie, pentru că există un anumit tip de nervozitate, de întrebări, de zvonistică în jurul acestui subiect”, a spus Mihalache într-un interviu pentru RRA.
„În ceea ce privește şederea în Marea Britanie, respectiv beneficiile – dreptul la muncă, dreptul la asistență socială – eu îi încurajez pe toți cei care doresc să se stabilească aici să aplice la statutul de „settled status” sau „pre-settled status”. Ca să fiu mai în clar pentru ascultători: e un nou tip de rezidență. Statutul de rezident ‘settled’ se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de prerezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statututul de rezident”, a adăugat el.
Ambasadorul a spus că aplicația se face online și că nu are cunoștință ca, din cei 437.000 de români care au solicitat statut de rezident sau prerezident, să fi fost refuzat cineva.
„Statutul de rezident sau prerezident, cel puțin la nivelul de reglementare care există astăzi, garantează toate drepturile pentru cei care se află deja aici şi pentru cei care vor veni până la data de 31 decembrie 2020, urmând ca un sistem de punctaj al…, să spunem așa, aptitudinilor pregătirii de inspirație, spun ei, spun autoritățile, australiană, să fie aplicat printr-o legislație viitoare. Deci, cel puțin există la ora aceasta toate garanțiile că pentru cei care se află în Marea Britanie sau cei care vor veni până la data de 31 decembrie, statutul nu va fi reversibil”, a spus Dan Mihalache.
Deşi Brexitul are loc, există o veste bună pentru români. Aceştia vor beneficia în continuare de roaming la tarife naționale în Regatul Unit, până cel puțin pe 31 decembrie 2020, a declarat joi, Eduard Lovin, vicepreședintele Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
„Cu toate că Brexit-ul are loc, românii vor continua să beneficieze de roaming la tarife naționale în Marea Britanie, precum și de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile și SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie, până, cel puțin, la 31 decembrie 2020. Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Acordul Brexit) prevede o perioadă de tranziție până la finalul anului, în care cele mai multe dintre reglementările europene continuă să se aplice în relațiile dintre cele două părți. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie vor stabili ce se întâmplă după 31 decembrie 2020”, spune vicepreședintele ANCOM.