Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor. Marius Budăi a subliniat în cadrul unei conferințe de presă care a avut la Ploiești că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) România şi-a asumat ca angajaţii din sistemul public să nu aibă sporuri care să depăşească 20 de procente din salariu.
„Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă”, a declarat Marius Budăi.
De asemenea, Budăi a transmis că în Coaliția de guvernare nu s-a discutat dacă vor fi tăiate indemnizaţiile celor care sunt angajaţi în sistemul public şi care au venituri mai mari decât cel al preşedintelui ţării.
„Nu am avut această discuţie acum, în coaliţie, đar lucrăm la legea salarizării şi probabil acolo vom discuta pe rearanjarea coeficienţilor. Dacă legea salarizării nu ar fi fost pusă între paranteze şi ar fi ajuns la nivelul maxim din 2022, cu siguranţă şi rezolvarea inechităţilor ar fi avut un impact mai mic, pentru că am fi ştiut ce avem de îmbunătăţit. Din păcate, tot un guvern de dreapta a pus şi legea salarizării între paranteze”, a explicat ministrul Muncii.
Mai mult, ministrul Muncii Marius Budăi a vorbit și despre faptul că PNRR-ul blochează posibilitatea de a majora pensiile românilor. Acesta a avut un avertisment sumbru cu privire la viitor.
Marius Budăi îi condamnă pe cei care au scris PNRR că au vrut ca românii să fie săraci timp de 50 de ani, dat fiind că au acceptat ca în PNRR să apară un anumit procent din PIB alocat pensiilor, respectiv 9,4%.
„Eu am primit o întrebare de la Comisia Europeană. Domnule, ce ați avut în cap când ați scris acest procent și de ce până în 2070? Că noi nu înțelegem. Din păcate le-am spus că nici eu nu înțeleg. Vedeți dumneavoastră, și acum nu că vorbim de 9,4. Putem spune 9,1 sau 18,9 sau 15 sau oricât vreți dumneavoastră. Însă eu am studiat toate legislațiile din toate statele membre și toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene. Niciun stat membru nu și-a impus o asemenea plafonare“, a explicat Marius Budăi.