Ce se întâmplă cu şcolile după 6 decembrie? Este întrebarea pe care şi-o pun sute de mii de părinţi din România după ce din 9 noiembrie autorităţile au decis închiderea şcolilor şi mutarea cursurilor în online pentru 30 de zile.
Ministerul Educaţiei a precizat, într-un comunicat de presă, că inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia să asigure resursele educaţionale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informaţională şi internet în situaţiile în care procesul didactic întâmpină dificultăţi.
MEC reaminteşte că, în conformitate cu prevederile Ordinului de ministru nr. 5.972/8.11.2020, începând cu data de 9 noiembrie, au fost suspendate, pentru o perioadă de 30 de zile, activităţile didactice care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal.
Ce se întâmplă cu şcolile după 6 decembrie? ”Menţionăm că, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice care a generat decizia iniţială de suspendare şi de hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va analiza şi stabili modalităţile de continuare a activităţilor din învăţământul preuniversitar, iar opinia publică va fi informată în timp util”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.
Potrivit MEC, în această perioadă, în care cursurile nu se pot desfăşura „faţă în faţă”, procesul didactic este organizat în sistem online, conform Metodologiei-cadru privind desfăşurarea activităţilor didactice prin intermediul tehnologiei şi al internetului, precum şi pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 5.545/2020.
Citeşte şi: Numărul elevilor infectaţi cu coronavirus a crescut de patru ori după închidera şcolilor
Şi premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul îşi doreşte să deschidă şcolile, însă nu a oferit un orizont de timp în care acest lucru s-ar putea produce. Premierul invocă „analize serioase” care să arate că riscul de infectare este mic.
„Orice decizie legată de reluarea activităţii şcolare în clase trebuie fundamentată pe argumente în primul rând epidemiologice. Adică apărarea sănătăţii elevilor, a părinţilor lor. Marea majoritatea a tinerilor sunt asimptomatici şi transmit boala mai departe părinţilor şi bunicilor. Sigur că noi am organizat şcoala în clase astfel încât riscul de infectare era mic, dar toate activităţile legate de şcoală au generat riscuri suplimentare de infectare. Sigur că ne dorim să deschidem şcolile, dar acest lucru se poate face doar pe baza unei analize foarte serioase, astfel încât să existe riscuri minime de infectare”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută luni dimineaţă.