Ce se întâmplă cu traficanţii de droguri în România. Alina Gorghiu, împreună cu colegii din PNL, a fost una dintre forțele motrice din spatele acestei legi, evidențiind importanța acestui instrument în lupta împotriva traficului de substanțe interzise. Registrul național al traficanților de droguri este văzut ca un mijloc de cunoaștere, monitorizare și identificare rapidă a infractorilor din această sferă delicată.
„Registrul traficanţilor de droguri este realitate. Preşedintele României a promulgat legea care prevede înfiinţarea unei baze de date pentru a monitoriza mai eficient dealerii de droguri. Siguranţa cetăţenilor români, mai ales a tinerilor, este pe primul loc.
Combaterea fenomenului drogurilor rămâne o prioritate ca ministră a Justiţiei, dar şi ca senatoare. De aceea, am iniţiat împreună cu colegii mei din PNL un act care să creeze un nou instrument util în lupta cu drogurilor: registrul naţional al traficanţilor de droguri este un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri.
Ce aduce această lege? La ce foloseşte Registrul? Are rol preventiv. Persoanele înscrise în registru sunt obligate să ofere informaţii despre ce fac, unde merg, cu cine intră în contact. Devine operaţional la data de 1 ianuarie 2025. Era o lege necesară şi mulţumesc tuturor celor care au contribuit la ea”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
Registrul traficanților de droguri va servi ca o barieră de protecție, impunând obligația ca cei înscriși să furnizeze informații cu privire la activitățile lor și interacțiunile sociale. Intrarea în funcțiune a acestuia la începutul anului 2025 marchează un moment-cheie în eforturile de combatere a traficului de droguri din România. Registrul va fi gestionat de Ministerul Afacerilor Interne și va fi ținut de către unitățile Poliției Române cu structuri specializate în acest domeniu. De asemenea, Registrul va opera ca o entitate distinctă de cazierul judiciar, fiind interconectat cu alte baze de date ale Poliției Române.
Adoptarea acestei legi reprezintă un progres semnificativ în consolidarea eforturilor naționale de combatere a traficului de droguri și protejare a cetățenilor. Eforturile coordonate, atât din partea autorităților, cât și a societății civile, demonstrează determinarea de a înfrunta această problemă complexă și de a asigura un viitor mai sigur pentru generațiile următoare. Pe 18 decembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaşilor, for decizional, a venit pe 27 februarie 2024.