Persoanele vaccinate care au avut contact direct cu indivizi depistați pozitiv pentru Covid-19 sunt supuse automat unei anchete epidemiologice.
Chiar dacă vaccinurile protejează în proporție de 90% împotriva formelor grave ale bolii, cei imunizați cu serul anti-Covid pot contacta virusul.
În majoritatea cazurilor, cei care sunt vaccinați și se infectează dezvoltă fie simptome ușoare, fie sunt complet asimptomatici.
Cu toate acestea, cei vaccinați pot transmite virusul mai departe, în special către persoanele nevaccinate.
Astfel, persoanele imunizate cu vaccinul anti-Covid, care au intrat în contact direct cu o persoană infectată cu Sars-Cov-2 și au început să prezinte simptome specifice virusului, vor fi testate de către DSP în cadrul anchetei epidemiologice. Dacă vor depistate pozitiv se va pune în aplicaea legea carantinării, timp de 14 zile.
Persoanele vaccinate, care au avut contact direct cu cineva bolnav de Covid, însă nu au început să dezvolte simptome, nu vor fi testate de către DSP și sunt scutite de obligativitatea izolării pentru 14 zile, relatează Digi24.
Loteria de Vaccinare intră în linie dreaptă. Potrivit ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, loteria de Vaccinare constă în extragerea pentru acordarea de premii în bani a tuturor persoanelor vaccinate cu schema completă, care și-au generat certificatul digital al UE privind COVID-19 pe baza CNP-ului și care se înscriu pentru participare în aplicația accesată de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.
“În acest context epidemiologic, cu creșteri semnificative ale numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, este deosebit de importantă susținerea procesului de vaccinare, inclusiv prin acordarea de recompense. Într-o perioadă scurtă, am reușit să finalizăm cadrul legislativ pentru aceste măsuri recompensatorii. Odată semnat și de ministrul Economiei, actul normativ poate fi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.
Loteria la care vor putea participa persoanele vaccinate se va desfășura în perioada 01.10.2021 – 31.12.2021 și constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni, astfel:
· 14 extrageri, respectiv câte 1 extragere pe săptămână
· 3 extrageri, respectiv câte 1 extragere în fiecare lună
· 2 extrageri organizate în săptămâna 14, respectiv în ultima săptămână a acțiunii.
Se acordă un număr total de 1.139 premii, în valoare totală de 15.000.000 lei, după cum urmează:
– 81 de premii săptămânale (80 premii săptămânale în valoare de 10 000 lei + 1 premiu mare săptămânal în valoare de 300 000 lei);
– 3 premii lunare, ( câte 1 premiu în ultima săptămână a fiecărei luniîn valoare de 100 000 lei);
– 2 premii la finalul Loteriei Programului Național de Vaccinare, în valoare de 500 000 lei, respectiv 1 000 000lei.
Fiecare persoană care se înscrie va avea patru șanse de câștig, respectiv posibilitatea de a câștiga 4 premii: 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei, 1 premiu de 300.000 lei, 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei, adică premii în valoare maximă cumulată de 1.910.000 lei.
Sumele virate către Compania Națională ‘Loteria Română’ — S.A , necesare pentru asigurarea fondului de premiere pentru Loteria de vaccinare vor fi asigurate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.