Ce se întâmplă dacă fructele vecinului au căzut la tine în grădină. Dacă ramurile pomilor din curtea cuiva se întind peste proprietatea altcuiva, acesta din urmă este îndreptățit, conform Codului Civil, să păstreze fructele căzute la el în mod natural. Totodată, pe lângă păstrarea fructelor, acesta are dreptul să taie orice crengi sau rădăcini care trec hotarul în curtea lui, scrie avocat.net.
Citeşte şi: Câte păsări poţi creşte într-o curte. La ce distanţă de vecini trebuie ţinute, se dau amenzi mari!
„Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, se arată în actul normativ. Mai mult, legislația prevede și că fiecare proprietar trebuie să permită accesul vecinului în curte pentru tăierea ramurilor și culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri (dacă este cazul).
Acest principiu este adesea cunoscut sub denumirea de „fructele naturale căzute”. Cu toate acestea, este important să rețineți că ar trebui să respectați drepturile de proprietate ale vecinului și să nu intrați pe proprietatea lor pentru a recolta fructele sau pentru a lua crengi din copaci.
Cu toate acestea, dintr-un punct de vedere etic și pentru a menține o relație de vecinătate armonioasă, este întotdeauna bine să discuți cu vecinul tău și să luați în considerare și punctul său de vedere. O comunicare deschisă și respectuoasă poate contribui la găsirea unor soluții sau acorduri care să satisfacă ambele părți.
Citeşte şi: Fermierii trebuie şă ştie asta! Distanţa care trebuie respectată faţă de zonele locuite
Din moment ce ai aflat ce să faci dacă fructele vecinului au căzut la tine în grădină trebuie să cunoști și informații despre distanța necesară dintre copacul plantat și gard. „În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin doi metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii”, informează articolul 63 din Codul Civil.
Cu toate acestea, în unele cazuri, este necesară o distanță mai mare, în special în zonele urbane sau în cazul speciilor de copaci care au rădăcini puternice și care pot afecta structura gardului sau alte construcții.