Ce se întâmplă dacă înghiţim guma de mestecat?

Cine nu a înghițit din greșeală, măcar o dată, guma de mestecat, având un ușor sentiment de îngrijorare? Se lipește de stomac, așa cum spune legenda urbană? Se blochează undeva pe tractul digestiv? Dacă mama spunea că nu trebuie să o înghit, o fi avut ea un motiv...  Se spune că guma de mestecat rămâne șapte ani în organismul nostru.
Romania TV
28 apr. 2019, 17:36
Ce se întâmplă dacă înghiţim guma de mestecat?

Se pare că adevărul este, totuși, cu totul altul.  Odată înghițită guma, ce se întâmplă?

Guma de mestecat s-a inventat în 1872, în America. Este un produs făcut pe baza unui anumit tip de cauciuc și a gelatinei. Un fel de bomboană pe care o mestecăm între mese, pentru a ne împrospăta respirația, pentru a scăpa de stres sau pentru a evita fumatul. E făcută în așa fel încât să fie ușor de mestecat, să facă baloane, dar sigur nu pentru a fi înghițită. Totuși, dacă se întâmplă, nu fiți îngrijorați!

Odată înghițită, guma se mestecat NU se lipește de niciun perete al tractului digestiv. Se va plimba pe tubul digestiv, din esofag, în stomac, în în intestinul gros, colon și apoi va fi evacuată pe cale naturală, explică medicii. Ca orice corp străin, va fi expulzată în câteva zile aproape intactă, în funcție de ritmul de tranzit al fiecărei persoane. Nimic anormal, deci.

Niciunul, spun profesioniștii din sănătate. Înghițirea gumei de mestecat este complet inofensivă, în afara situației în care ar lua-o pe un traiect greșit, prin trahee, și ar ajunge în plămâni. Atunci, da, ar putea fi grav, dar riscul de a se întâmpla așa ceva este, totuși, minim.

Cu toate acestea, se știe, nu există fum fără foc. Ceva-ceva există: înghițirea mai multor gume de mestecat este de natură să îngrijoreze. Dacă ați înghițit 15 gume o dată, există riscul de a se lipi una de cealaltă și de a forma o masă solidă considerabilă. Veți suferi, foarte probabil, de puternice dureri abdominabile și de constipație, avertizează medicii. Dar dacă s-ar întâmpla așa ceva, deja ar fi mai degrabă un caz de ordin psihologic.

Nu este însă exclus să se întâmple în cazul copiilor, care fie nu știu să mestece, fie iau guma drept o bomboană. Tocmai de aceea, Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară recomandă să nu dăm gumă de mestecat copiilor sub 3 ani.

Prin urmare, guma de mestecat pe care ați înghițit-o la un moment dat, acum nu mai este în organismul dumneavoastră! Sigur, corpul nostru nu digeră total guma de mestecat, în sensul că ea nu se dizolvă, dar așa se întâmplă și în cazul altor alimente curente, deci nu vă panicați!

Și atunci, se pune întrebarea: celebra frază „Nu înghiți guma, că ți se va lipi de stomac!” nu cumva a fost o pură invenție a unor părinți care voiau să-și impună autoritatea?

Acum, că am elucidat misterul miturilor despre guma de mestecat, nu înseamnă că trebuie să o înghițiți după ce vă plictisiți de ea sau când nu mai are gust. Un sfat: evitați să o aruncați pe jos! E nevoie de cinci ani pentru a se biodegrada.

Și apoi, știați că în anul 400 î. H. grecii mestecau rășină? Cei care susțin obiceiul mestecării de gumă îi subliniază virtuțile – de la gimnastica mușchilor faciali până la contribuția la mineralizarea smalțului dentar. Dar, în aceleași timp, trebuie să știți că tot acest obicei este o cauză a refluxurilor gastrice și a altor senzații dezagreabile pe care le avem, scrie Digi24.

DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Românii care stau la bloc riscă amenzi usturătoare. Gestul banal care le poate aduce o sancțiune de 3.000 de lei
Capital.ro
Călin Georgescu, lovit în plin. NU ar fi prevăzut asta: Stare de urgență..
Playtech.ro
Cum arată acum comisarul Corrado Cattani în „Caracatița”. Michele Placido, de nerecunoscut
DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Concedieri masive printre bugetari, la început de 2025. Cine sunt angajați care vor fi nevoiți să dea concurs pentru a-și păstra postul ⤵
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Statul român îți ia 70% din ce câștigi. Nivelul colosal al taxării, explicat de un economist
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine este tânărul de 22 de ani, care și-a pierdut viața în tragicul accident din Argeș. Bărbatul era tatăl unui băiețel de doar un an
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. NU mai are scăpare. Decizia care scoate totul la suprafață
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Imagine sfâșietoare cu Andreea Cuciuc în rochie de mireasă! Igor Cuciuc, zdrobit de durere
substantial.ro
Lupta pompierilor din Los Angeles cu o criză de apă în fața incendiilor devastatoare din Pacific Palisades
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite