Cartofii noi sunt mai bogati in nutrienti si vitamine, dar si substante care ne energizeaza.
Coaja cartofilor contine peste 50 de fitonutrienti cu efecte diverse asupra sanatatii. O buna parte dintre acestia sunt flavonoide, care protejeaza sistemul cardiovascular si inima. Vitaminele din complexul B pe care coaja de cartofi o contine protejeaza peretii arterelor si scad tensiunea arteriala.
Consumul de cartofi fierti, fara ulei sau unt, dar si de cartofi copti protejeaza stomacul si intestinele, calmand simptomele din gastrita si ulcer.
Continand glucide complexe care se absorb lent, cartofii protejeaza pancreasul impotriva cresterilor bruste ale glicemiei si secretiei de insulina. Consumati cartofi cu legume (si nu cu carne, ulei sau alimente grase) pentru a preveni cresterile glicemiei, dar si a diabetului.
Desi contin o cantitate mai mare de carbohidrati fata de alte legume, cartofii noi sunt totusi indicati in dieta de slabire, acestia avand un numar mai mic de calorii decat cartofii obisnuiti si totodata stimuland satietatea.
Daca sunteti persoane pofticioase, atunci cartofii pot reprezenta o solutie salvatoare. Cartofii “satura”, sunt foarte satiosi si astfel dupa consumul lor apare rapid senzatia de satul, impiedicand consumul de alte alimente. Consumul de cartofi creste energia in organism si alunga starea de oboseala, accelerand metabolismul si arderile.
Acestia au coaja foarte subtire si se pot consuma nedecojiti. Spalati bine cartofii si puneti-i la fiert sau la cuptor.
Trebuie sa stiti ca prin fierbere si preparare tremica in general o buna parte din vitaminele continute in alimente se pierde. De aceea va recomandam poate chiar insistent sa incercati si aceasta reteta de suc de cartofi. Reteta implica pastrarea vitaminelor C, E, A, si a celor din complexul B, dar si a enzimelor pe care cartoful le contine. Acest suc vindeca gastrita, ulcerul si alte boli ale intestinelor.