Ce se întâmplă dacă mânânci cinci porţii de fructe şi legume pe zi

Cinci porţii zilnice de fructe şi legume ar putea să nu fie de ajuns pentru reducerea riscului de cancer sau accident vascular cerebral (AVC) şi nici al decesului din orice altă cauză, în acest scop fiind nevoie de cel puţin şapte porţii zilnice, în special de legume, este concluzia unui studiu britanic prezentat marţi de publicaţia The Guardian, citat de Agerpres.
Alina Costache
01 apr. 2014, 11:40
Ce se întâmplă dacă mânânci cinci porţii de fructe şi legume pe zi

În urma analizei obiceiurilor alimentare a 65.000 de persoane monitorizate timp de opt ani în cadrul cercetării anuale Health Survey for England, experţii de la University College London au constatat că cel puţin şapte porţii zilnice de fructe şi legume reduc cu 42% riscul decesului în general, cu 25% pe cel de cancer şi cu 31% pe cel de atac de cord sau AVC. Dar ei atrag atenţia că legumele par să ofere o protecţie mai bună împotriva bolilor decât fructele. 

Care sunt legumele şi fructele cu cele mai multe pesticide

Mai mult decât atât, fructele conservate sau congelate ar putea să nu fie de niciun folos în acest scop. Această situaţie este greu de explicat, unul dintre autorii studiului enunţând ipoteza că cei care consumă astfel de produse au de obicei o dietă săracă sub aspectul valorii nutritive şi un stil de viaţă dezordonat. Însă cercetătorii adaugă totuşi că fructele congelate ar trebui să aibă aceeaşi valoare nutritivă ca fructele proaspete, dezaprobând în schimb consumul de fructe conservate, mai ales că acestea din urmă conţin sirop cu zahăr adăugat.

De asemenea, unul dintre autorii principali ai studiului precizează că un aspect neclarificat este dacă reducerea riscului de îmbolnăvire poate fi atribuită în totalitate acestor alimente sau dacă ele acţionează doar ca un element în cadrul unui comportament alimentar pe ansamblu sănătos.

În anul 2003, guvernul britanic a sfătuit populaţia să consume cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi, după ce în anul 1990 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat cel puţin 400 de grame de fructe şi legume zilnic. Nu toate ţările au urmat la fel acest exemplu. Astfel, în Statele Unite a fost lansată în anul 2007 o campanie care încurajează consumul de fructe şi legume, dar fără să facă referire la o anumită cantitate, în timp ce Australia a recomandat 300 de grame de fructe şi 375 de grame de legume zilnic.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde primești peste 30.000 de euro dacă te muți. Peisajul e unul de poveste și oricine poate începe o nouă viață aici
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șansă mare să faceți bani! Nouă ediție a titlurilor de stat Tezaur
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Carmen de la Sălciua face bani cu nemiluita. Cât cere pentru o cântare
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Doliu în lumea medicală din România! A murit un celebru medic român. Zbor lin, zână bună!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Instanța din Malta dispune eliberarea pe cauțiune a lui Paul-Philippe al României
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!