Ce se întâmplă dacă pui sare în sticla de ulei. Cu toate acestea atunci când vine vorba despre gătitul la o temperatură ridicată cum ar fi prăjirea cartofilor, ouălor, cărnii sau peștelui, apare o problemă aceea că uleiul începe să sară din tigaie și să murdărească totul în jur.
Ca să scapi de această situație neplăcută există o soluție simplă și eficientă pe care toate gospodinele ar trebui să o știe și anume adăugarea de sare în sticla de ulei înainte de utilizare.
Acest truc simplu poate fi de ajutor în bucătărie și poate face diferența între un aliment bine prăjit și unul căruia îi lipsește savoarea.
Atunci când gătești cartofi, carne cu multă apă sau ouă ochiuri, uleiul sare din tigaie și riști să te arzi sau să murdărească totul împrejur. Motivul pentru care te confrunți cu această problemă este din cauza conținutului de apă din alimente. Cu cât uleiul este mai încins, cu atât va fi mai probabil să sară atunci când pui alimentele în tigaie.
Pentru gospodinele care nu știu sarea are proprietatea de a absorbi apa, astfel că adăugând sare în sticla de ulei sau direct în tigaie, în timp ce gătești cartofi, carne sau ouă, aceasta va absorbi excesul de apă din alimente și uleiul nu va mai sări, și nu va mai murdări aragazul și suprafața de gătit.
Uleiul vegetal este unul dintre produsele alimentare cele mai solicitate în magazinele din România, cu atât mai mult în vremuri de panică socială. Consumat în exces și utilizat greșit în preparatele culinare, acesta poate avea un efect sever asupra sănătății.
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un bucătar este utilizarea aceluiași tip de ulei pentru fiecare stil de gătit. Utilizarea uleiului greșit poate strica felul respectiv de mâncare. De exemplu, uleiul de măsline extra-virgin este recomandat pentru prăjirea ouălor și prepararea înghețatei.
Uleiul de nucă de cocos, folosit drept tratament pentru piele și păr, are efecte excelente și în bucătărie. Cu ajutorul acestuia se pot sota legumele și carnea la tigaie, în loc de unt. Uleiul de arahide se utilizează pentru gustul robust, perfect pentru prăjirea și gătitul mâncărurilor asiatice.
Uleiurile de palmier, porumb, canola și floarea-soarelui au gust neutru, ideale pentru prăjire, pentru prepararea cartofilor prăjiți, a puiului sau a ouălor. În plus, sunt accesibile la preț. Uleiul de avocado este folosit pentru prăjirea la temperaturi foarte înalte.
Uleiul din semințe de cânepă și cel din semințe de in, cu arome complexe și punct de fum scăzut, pot fi utilizate cu moderație în salate.
În general, pentru gătitul acasă, se recomandă utilizarea uleiului neutru, cel de floarea-soarelui.
Printre alte greșeli frecvente din bucătărie cu privire la utilizarea uleiurilor se numără supraîncălzirea uleiurilor sănătoase. Uleiul de măsline și cel de cocos conțin compuși nutritivi care pot fi cu ușurință eliminați, dacă tigaia este lăsată prea mult pe foc.
De asemenea, utilizării unui ulei încălzit de mai multe ori trebuie evitată, pentru că vitaminele și substanțele nutritive din ulei vor fi distruse, iar substanțe nocive le vor înlocui. Aceste toxine cresc riscul dezvoltării unui cancer, în general rectal, de ficat și de plămâni. Mai mult, utilizarea repetată a uleiului influențează în mod negativ și gustul alimentelor.
În timpul prăjirii, temperatura trebuie să fie moderată, pentru ca alimentele să fie gătite în profunzime, iar uleiul să nu se ardă.
Citește și Ulei de masline, beneficii şi utilizări. Cum îţi dai seama dacă este contrafăcut