De mici știm că micul dejun este foarte important pentru organismul nostru, însă din cauza programului încărcat, de cele mai multe ori preferăm să sărim peste această etapă.
Citește și Călătorii culinare: 8 idei de mic dejun sanatos din jurul lumii
Prima masă a zi ne oferă o gamă largă de nutrienți importanți pe tot parcursul zilei.
Partea mai puțin pozitivă este că foarte mulți români obișnuiesc să sară peste această masă, iar mulți au adoptat fastingul, având prima masă după ora 12.00.
Dacă obișnuiești să faci asta, există câteva lucruri pe care organismul tău le va resimți, atunci când nu îi oferi masa cea mai importantă a zilei, și anume micul dejun.
Fără aportul de nutrienți dintr-un mic dejun sănătos și echilibrat, nivelul zahărului din sânge poate scădea, ceea ce te poate face să fii mai obosit, iritabil și incapabil să te concentrezi.
Potrivit unui studiu, cei care au sărit peste micul dejun au înregistrat niveluri crescute de zahăr din sânge și un control mai slab al glicemiei.
„Din moment ce nu mâncați deja pe parcursul nopții, în timp ce dormiți, glicemia este deja în scădere naturală. Dacă nu aduci înapoi nivelul prin consumul unui mic dejun bine echilibrat, glicemia va continua să scadă pe parcursul dimineții.
În timp, acest lucru poate duce la oscilații mari ale glicemiei și la instabilitate, ceea ce, bineînțeles, poate duce la prediabet sau diabet.
Cercetările arată că săritul peste micul dejun este legat de un risc crescut de diabet de tip 2”, a declarat Caroline Young, specialist, potrivit EatThis.
Masa de dimineață oferă nutrienți esențiali, care alimentează creierul pentru o zi de muncă plină. Dacă sari aceste baze nutriționale, te poți confrunta cu dificultăți de concentrare.
Un studiu a observat că participanții care au sărit peste micul dejun au avut performanțe cognitive mai slabe pe parcursul zilei, decât cei care au mâncat un mic dejun sănătos
De altfel, să sari peste micul dejun poate avea și un efect negativ asupra metabolismului tău. Studiile sugerează că organismul uman se poate adapta prin încetinirea ratei metabolice, ceea ce ar putea duce la creșterea în greutatea.
Citește și 3 idei de mic dejun bogat in proteine, fara sa folosesti ou
Pe lângă toate cele menționate mai sus, ți se poate face și foame constant din acest motiv, deoarece corpul tău încearcă să compenseze caloriile lipsă.
Nu în ultimul rând, hormonul stresului, cortizolul, nu răspunde doar la stresul emoțional, ci reacționează și la stresul fiziologic indus de săritul peste mese.