Fetița născută la peste 10.000 de metri altitudine lucrează astăzi în industria de turism și a devenit foarte interesată de studierea fenomenului „copiilor născuți în avion”, scrie greatnews.ro.
La graniță, vameșii care îi verifică documentele sunt întotdeauna uimiți atunci când văd că, la locul nașterii, în pașaportul ei este scris „născută într-un avion”. A primit cetățenia mamei, britanică, nu și a statului african.
Citeşte şi Şapte lucruri pe care nu ţi le spune nimeni despre naştere
În 1990, mama ei, Debbie, a intrat în travaliu pe când se întorcea la Londra. În acel moment a fost mutată la clasa I, iar însoțitorii de zbor au făcut un anunț prin care solicitau ajutorul oricărei persoane care avea pregătire medicală. Femeia a avut noroc deoarece la bordul avionului se afla un medic olandez.
„Întotdeauna mi s-a spus că m-am născut pentru a călători, iar acum lucrez în industria de turism”, a povestit Shona, care lucrează ca director de marketing online pentru un tour-operator de lux.
Cu timpul, Shona a devenit tot mai interesată de fenomenul copiilor născuți în avion, așa că a decis să studieze fenomenul.
Tânăra a cunoscut-o și pe Debs Lowther. Debs l-a născut pe fiul ei Jonathan cu doar 4 luni înainte de nașterea Shonei, tot într-un avion al British Airways, care călătorea pe ruta Malawi – Marea Britanie.
Cele mai multe companii aeriene nu păstrează date ale acestor nașteri, așa că statisticile sunt dificil de obținut. Însă povestea Shonei este rară, deoarece companiile aeriene au reguli menite să protejeze femeile gravide și să împiedice o eventuală naștere la altitudine.
Ce naționalitate are copilul
Deși cifrele variază, cele mai multe companii le permit femeilor însărcinate să călătorească până în cea de-a 36 săptămână de sarcină, mai notează CNN. Însă din cea de-a 28-a săptămână femeia însărcinată trebuie să prezinte un document semnat de un doctor în care este menționată data orientativă la care se așteaptă să nască (o sarcină obișnuită are 40-42 de săptămâni).
Citeşte şi Adevărat sau fals? 20 mituri despre sarcină
Una dintre problemele care apar în cazul copiilor născuți în avion este naționalitatea. Legile statelor variază destul de mult în această privință. De exemplu, în Marea Britanie cetățenia nu este acordată automat celor care se nasc pe teritoriul acestei țări (sau în spațiul aerian al statului).
În schimb, în Statele Unite ale Americii, chiar dacă un copil se naște în apele teritoriale ale SUA sau în spațiul său aerian, copilul este automat un cetățean american. Principiul aplicat este cunoscut sub numele de „jus soli” („dreptul pământului”).