Ce se întâmplă dacă te speli/nu te speli pe faţă dimineaţa

Te-ai gândit vreodată că dacă te-ai spăla pe față în fiecare zi doar cu apă, fără să folosești alte produse de curățare, ar fi mai bine pentru pielea ta?
Alina Costache
05 ian. 2024, 07:34
Ce se întâmplă dacă te speli/nu te speli pe faţă dimineaţa

Cei mai mulţi dintre noi ne spălăm pe faţă dimineaţa, imediat după trezire. Te-ai gândit vreodată că ar fi mai indicat să faci acest lucru seara? Vezi de ce este bine să-ţi faci un obicei din a-ţi spăla faţa şi seara!

Spălarea feței dimineaţa este un gest obișnuit în rutina zilnică de îngrijire a pielii pentru mulți dintre noi. Dar oare este necesar sau ar putea afecta pielea în moduri pe care nu le-am conștientizat?

Perspectiva Pro-Spălare:

Majoritatea rutinelor de îngrijire a pielii insistă asupra curățării dimineața pentru a îndepărta orice urme de produse aplicate pe timpul nopții. Cu toate acestea, există o nouă școală de gândire care susține că spălarea dimineaţa poate fi prea mult pentru piele.

Ritualul pe care Ilinca Vandici îl urmează cu sfințenie în fiecare dimineață! Secretul prezentatoarei TV a ieșit la iveală. „Cred în treburile acestea”

rgumentul Contra-Spălare:

Unele voci din industria pielii argumentează că spălarea excesivă, în special dimineața, poate afecta negativ bariera naturală a pielii. Aceasta ar putea conduce la pierderea lipidelor esențiale, determinând uscarea, sensibilitatea și potențiale probleme de piele, conform VogueScandinavia.com

Beneficiile spălării dimineaţa

  • Curățare profundă: Elimină reziduurile de sebum, produse și murdărie acumulate peste noapte.
  • Pregătește pielea: Oferă un canvas curat pentru aplicarea produselor de îngrijire a pielii dimineața.

Potențialele consecințe ale spălării dimineaţa

  • Bariera naturală a pielii: Spălarea excesivă poate perturba echilibrul natural al pielii, conducând la uscarea și sensibilitatea acesteia.
  • Microbiomul pielii: Pielea are o mulțime de bacterii benefice; spălarea excesivă dimineața poate afecta această „comunitate” și poate duce la iritații și probleme ale pielii.

 

Ce ar trebui să alegem?
Alegerea de a spăla sau nu fața dimineața poate depinde de tipul de piele și de produsele aplicate pe timpul nopții. Unele persoane pot simți că spălarea dimineața face minuni pentru pielea lor, în timp ce altele preferă să permită pielii să se odihnească și să își mențină echilibrul natural.

Spălarea feței dimineața este o chestiune personală și poate fi influențată de nevoile individuale ale pielii. În timp ce unii consideră că este vital pentru o piele curată și pregătită pentru ziua ce urmează, alții cred că este benefic să lase pielea să se bucure de hidratare și protecție naturală fără a perturba echilibrul acesteia.

Cum să ai un ten curat și strălucitor. Pasul pe care nu trebuie să îl omiți dimineaţa

Curățarea tenului este un pas important din rutina zilnică de îngrijire, iar pielea are mult de suferit în lipsa spălatului pe față, dimineața, mai ales.

Citește și Cât câștigă un medic dermatolog în România în 2023. Salariile depind de specializare, experiență și zona de lucru

Dacă ai probleme, de exemplu, acnee, sebumul în exces sau o rigiditate la atingere, atenția ta trebuie să fie și mai mare.

Când te trezești este ideal să te speli pe față pentru că are o serie de beneficii.

Nu doar că te revigorează, dar și îndepărtează impuritățile acumulate noaptea, în timpul somnului. Este bine știut faptul că multe bacterii se iau de pe lenjeria de pat, mai ales de pe fața de pernă.

Microbii pot fi eliminați în modul următor, poți folosi bicarbonatul de sodiu ca exfoliant natural, zațul de cafea sau chiar zahăr.

După aceea, nu doar că vei avea o textură curată a pielii, dar și mai strălucitoare.

În schimb, dacă omiți ca dimineața să îți cureți tenul, rezultatele nu vor fi cele la care te aștepți, din contră, riști să te trezești cu acnee sau acnee mai severă dacă ai deja sau chiar poți dezvolta o afecțiune dermatologică.

„Tenul uscat necesita ingrijire suplimentara, intrucat este predispus la aparitia ridurilor si liniilor fine. Acest lucru este valabil mai ales in lunile de iarna cand devine mai uscat, poate exista senzatie de tensiune sau se poate exfolia”, spune medicul dermatolog , Karina Ilonca, potrivit Eva.ro.

Folosește cremă hidratantă pe parcursul zilei

Astfel, este esențial să te speli dimineața pe față, pentru o piele sănătoasă, hidratată și strălucitoare.

În același timp, atitudinea ta este mai încrezătoare. Nu uita ca de fiecare dată să aplici, pe timp de zi, și o cremă cu SPF, ideal cu protecție 50+.

Pe lângă faptul că trebuie să-ți hidratezi tenul imediat după trezire, și seara este importantă. Noaptea, înainte de a te pune la somn, folosește un acid hialuronic.

Medicii dermatologi mai sugerează și să folosiți creme pe bază de alfa-hidroxizi acizi.

„Atat AHA, cat si vitamina C ajuta in reducerea liniilor fine si a altor semne de imbatranire. Astfel, poti obtine un rezultat rapid prin folosirea pe parcursul zilei a unei creme hidratante sau ce contine vitamina C si a unei creme pe baza de AHA pe perioada noptii. Majoritatea marcilor cunoscute au creme hidratante si care contin produsii amintiti mai sus.

Citește și 5 sfaturi pentru un ten curat şi piele strălucitoare

Daca ai tenul uscat care are tendinta de a se exfolia, este rosu si prezinta niste placi pruriginoase care formeaza cruste, se recomanda consult medical pentru a exclude eczema. Eczema, denumita si dermatita atopica, este considerata o afectiune ereditara care apare pe tot parcursul anului”, a mai explicat dr. Karina Ilonca.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București