Temperatura scăzută din frigider face ca amidonul să se recristalizeze, ceea ce duce la uscarea pâinii, explică prof. dr. Lisa Young, nutriționist și profesor la Universitatea New York. Altfel, pâinea va avea o textură similară cu una veche.
Congelarea pâinii e o opțiune mai eficientă dacă vrem să prevenim învechirea pâinii și dezvoltarea microbilor ce duc la alterare. Atunci când dezgheți pâinea congelată, ea se va învechi mai repede decât dacă ar fi refrigerată.
Pâinea trebuie aruncată atunci când se observă semne de deteriorare, pete verzi sau negre. Atunci înseamnă că a mucegăit. De asemenea, vâscozitatea e un alt semn că pâinea nu mai poate fi consumată. Apare când sporii bacterieni trec prin procesul de coacere și cresc în interiorul pâinii. Acest tip de alterare poate apărea în pâine și în produse de panificație cu conținut mai mare de umiditate.
Frigiderul ajută să menținem alimentele proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp, dar acest lucru nu se întâmplă și când vine vorba de pâine. Când se strică, ea devine tare sau învechită, iar în frigider acest proces e grăbit.
Ca pâinea să reziste mai mult trebuie să fie întreagă, nu feliată fiindcă perioada de valabilitate a unei pâini este redusă semnificativ odată ce este feliată. Taie doar atât cât vrei să mănânci și, dacă intenționezi să termini pâinea în următoarele două zile, așeaz-o cu partea tăiată în jos pe masă.
Experții spun că cea mai bună modalitate ca să oprești procesul de recristalizare al amidonului din pâine e să o ții la congelator. Mai întâi o pui într-o pungă de plastic etanșă, iar apoi o depozitezi în frigider. Când vrei să o mănânci trebuie să o dezgheți complet.