Această ţară a început să redeschidă unităţile de tip after-school şi şcolile pentru elevii din ciclul primar în urmă cu două săptămâni, care au fost urmate de saloanele de coafură şi alte companii mici pe 20 aprilie, după ce autorităţile locale au constatat o scădere a numărului de infecţii şi de decese. „Nu există semnale că epidemia de COVID-19 accelerează„, au declarat reprezentanţii Statens Serum Institut (Institutul de Stat pentru Seruri), care coordonează programele de pregătire a populaţiei pentru maladiile infecţioase.
Aşa-zisa rată „R”, ce indică numărul mediu de persoane infectate de un singur caz testat pozitiv, a crescut uşor în ultimele două săptămâni, dar a rămas la o valoare subunitară, au precizat oficialii danezi. Guvernele din lumea întreagă doresc ca rata „R” să se menţină la valori subunitare – fapt care ar însemna că fiecare persoană infectată transmite virusul la cel mult o altă persoană – înainte de a relaxa măsurile de izolare a populaţiei. Germania a anunţat marţi că rata „R” de pe teritoriul său a crescut din nou la valoarea 1,0 după relaxarea restricţiilor de săptămâna trecută.
Danemarca, una dintre primele ţări din Europa care au decretat starea de urgenţă, a raportat 452 de decese cauzate de noul coronavirus până joi, în timp ce numărul internărilor a scăzut constant pe parcursul lunii aprilie. „Nu există niciun fel de semnal că redeschiderea parţială a cauzat o răspândire mai mare a infecţiilor„, a declarat Christian Wejse, cercetător la departementul de boli infecţioase din cadrul Universităţii Aarhus. „Cel puţin, nu există indicii că ne îndreptăm spre un alt val al epidemiei. Aceasta era marea îngrijorare, dar nu văd deloc un astfel de fenomen în prezent„, a adăugat el.
Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, a declarat miercuri că răspândirea noului coronavirus se află „sub control” şi că va prezenta un plan care va conţine următoarele etape de relaxare a restricţiilor înainte de data de 10 mai.
„În niciun caz nu suntem în deplină siguranţă, dar acum avem un bun punct de plecare pentru a reduce şi mai mult numărul de infectări”, a declarat Christian Wejse.