Bobotează și Sfântul Ioan se sărbătoresc pe 6 și 7 ianuarie. Preoții merg din timp cu botezul pe la casele oamenilor și stropesc cu agheasmă toți membrii familiei, icoanele din casă, apoi animalele și fântânile.
Încă din străbuni, exista credința că magia albă sau farmecele de bine au puteri mai mari în noaptea dintre 5 și 6 ianuarie, iar fetele tinere puneau busuioc sub pernă de Bobotează să își găsească bărbatul ursit.
Când preotul intra în casă și sfințea gospodăria, fetele tinere trebuiau să prindă momentul prielnic să fure un fir de busuioc din mănunchiul preotului, înmuiat în agheasma mare. Numai busuiocul purtat de preot și sfințit la biserică avea menirea să dezlege viitorul și să le arate cu cine se vor mărita.
Seara, firul de busuioc furat se lega cu un fir roșu și se punea sub pernă. Înainte de culcare, se închinau și se rugau pentru sănătate, pentru bunăstare, dar și pentru noroc în dragoste.
Superstițiile mai spun că fetele care au îndeplinit ritualul și adorm cu sufletul liniștit, vor avea norocul să îl vadă în vis pe bărbatul cu care se vor căsători.