Ce se întâmplă după alegeri. Cum se face majoritate parlamentară și un nou Guvern

După încheierea alegerilor parlamentare 2020 și validarea rezultatelor, vom afla numărul exact de mandate pe care fiecare partid îl va deține în viitorul legislativ. Negocierile pentru constituirea unei majorități parlamentare care să acorde susținerea necesară noului guvern vor intra, astfel, în linie dreaptă.
Filip Stan
06 dec. 2020, 20:44
Ce se întâmplă după alegeri. Cum se face majoritate parlamentară și un nou Guvern
Ce se întâmplă după alegeri. Procedura constituirii noului Parlament
 

Parlamentul nou de întrunește, la convocarea președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Conform regulamentelor celor două Camere, aceste foruri se întrunesc în ziua și la ora stabilite prin actul de convocare emis de șeful statului. Procedura este relevantă, în condițiile în care conducerile celor două Camere sunt alese de către aceste foruri legal constituite.

Guvernul pregăteşte prelungirea stării de alertă şi după Anul Nou. Măsura s-ar putea prelungi până în iulie 2021
Până la alegerea Birourilor permanente, lucrările Camerei Deputaților și cele ale Senatului sunt conduse de către cel mai în vârstă deputat sau senator, în calitate de președinte de vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputați sau senatori, în calitate de secretari.

Ce se întâmplă după alegeri. Alegerea comisiilor de validare

Pentru validarea mandatelor, Camera Deputaților și Senatul aleg, în prima ședință, o comisie compusă din 30 de deputați și 15 senatori care să reflecte configurația politică a Camerei respective.

În cel mult patru zile, în cazul Camerei Deputaților, și în cel mult trei zile, în cazul Senatului, Comisia de validare întocmește un raport în care vor fi nominalizați deputații pentru care se propune validarea, invalidarea sau amânarea validării mandatelor sau prezintă în scris, în plenul comisiei, propunerile de validare sau invalidare privind dosarele de senatori repartizate.

În a 5-a zi de la constituirea Comisiilor de validare, Camera Deputaților și Senatului se întrunesc în ședință, de drept, pentru dezbaterea raportului acesteia. Validarea sau invalidarea mandatelor de deputat sau senator se face cu votul majorității deputaților sau senatorilor prezenți.

Camera Deputaților și Senatul sunt constituite legal după validarea a două treimi din mandatele de deputați și a trei pătrimi din mandatele de senatori și depunerea jurământului de către aceștia.

Ce se întâmplă după alegeri. Când își încep mandatele deputații și senatorii

Deputații și senatorii își încep efectiv mandatele la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte.

Odată valitată alegerea și depus jurământul, fiecare formațiune politică va ști cu exactitate care este numărul de mandate de parlamentari de care dispune.

Vechii parlamentari își încetează mandatul la data întrunirii legale a Camerelor nou alese.

Ce se întâmplă după alegeri. Desemnarea premierului

Două articole din Constituție fac referire la desemnarea premierului, astfel:

„Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament” (art. 85, alin. 1 – „Numirea Guvernului”, din Capitolul II – „Președintele României”)

Președintele „desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritate absolută în parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în parlament” (art. 103, alin. 1 – „Învestiturea”, din Capitolul III – „Guvernul”).

Totodată, există și o decizie CCR din 16 februarie 2014, care interpretează prevederile articolului 103 din Constituție:

„Curtea constată că procedura de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă în vedere în mod concurent cele două criterii anterior menționate, pentru că nu se poate ignora nici rezultatul electoral al competitorilor electorali, dar nici finalitatea procedurii, respectiv desemnarea unui candidat care să poată asigura coagularea unei majorități parlamentare în vederea obținerii votului de încredere. De aceea, Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o amenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care poate asigura susținerea parlamentară necesară obținerii votului de încredere al parlamentului”.

Premierul desemnat are 10 zile la dispoziție pentru a-și negocia susținerea

Potrivit Constituției, premierul desemnat va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Programul și lista Guvernului se dezbat în Camera Deputaților și în Senat, în ședință comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Dacă premierul desemnat NU obține voturile majorității deputaților și senatorilor, procedura se reia, iar șeful statului va desemna un nou premier.

Dacă premierul desemnat obține voturile majorității deputaților și senatorilor, acesta, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în fața președintelui României.

Depunerea jurământului este, de altfel, și momentul în care Guvernul, în întregul său, și fiecare membru în parte începe să își exercite mandatul.

Dizolvarea Parlamentului

Conform Constituției, după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, șeful statului poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat care este procedura pentru formarea noului Parlament. Când va fi întrunit primul plen

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat care sunt procedurile pentru formarea noului Parlament și apoi a Guvernului.

„În 20 de zile de la alegeri, începând de astăzi, Președintele trebuie să convoce  Parlamentul care este ales astăzi. Până atunci, Parlamentul ales în urmă cu 4 ani va avea atribuții reduse”, a spus Augustin Zegrean pentru Digi24.

Procedura pentru formarea noului Parlament
„Primul lucru care va fi făcut este verificarea dosarelor candidatului declarat ales. Se constituie o comisie care validează mandatele eliberate de circumscripțiile electorale care îndeplinesc condițiile. Se fac foarte multe contestații din țară: ba că nu îndeplineau condițiile să candideze, ba că un candidat nu a obținut destule voturi. Eu am făcut parte dintr-o astfel de comisie, în 2004. Un senator din Suceava a fost invalidat. Nu sunt foarte dese situațiile de genul acesta.

Înainte de validare, trebuie să se întocmească un raport cu privire la cheltuielile din campania electorală și depus la AEP” .

Când va fi întrunit primul plen
„Primul plen se întrunește după ce 50%+1 dintre candidați sunt validați. Nu au fost situații de genul acesta. În cazul celor invalidati, trebuie să vină următorul candidat de pe listă.

Apreciez că se va întruni în 21-22 decembrie, cel târziu. Apoi  urmează jurământul. Se alege Biroul permanent, alcătuit din cel mai în vârstă deputat și senator, asistați de patru secretari, cei mai tineri din Camera Deputaților și Senat” .

Când va fi format noul Guvern
„Guvernul va fi format când va fi hotărât. După validarea Parlamentului și alegerea Birului permanent, se alcătuiesc grupurile parlamentare. Ulterior se pot începe discuții privind formarea Guvernului. Președintele va asista și va invita partidele declarate câștigătoare, apoi va începe ”valsul”.

Despre numărul mare de legi neconstitutionale, ajunse la CCR, Augustin Zegrean spune că lipsa de interes a parlamentarilor față de rapoartele Consiliului Legislativ este unul dintre factori

„Consiliul Legislativ semnalează dacă sunt probleme de constituționalitate. Din păcate, parlamentarii, după ce sunt aleși, nu prea citesc rapoartele Consiliului Legislativ. Dacă le-ar citi, nu s-ar ajunge la Curtea Constituționale, cu atât de multe legi neconstituționale” .

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
32% dintre ucraineni acceptă concesii teritoriale pentru încheierea războiului
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!