Ce se întâmplă în clasele din anii terminali în scenariul roşu. Câţi elevi pot fi fizic în sala de curs

Ministerul Educaţiei a trimis inspectoratelor şcolare o instrucţie conform căreia, în scenariul roşu, doar jumătate dintre elevii dintr-o clasă din an terminal pot participa fizic la cursuri. În cazul clasei a VIII-a, este vorba despre 15 elevi, în cazul claselor a XII-a şi a XIII-a despre 17 elevi. Şcolile aflate în situaţia în care mai mulţi elevi vor să meargă fizic pot cere derogare la DSP, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.
Alina Andrei
08 mart. 2021, 10:38
Ce se întâmplă în clasele din anii terminali în scenariul roşu. Câţi elevi pot fi fizic în sala de curs

Ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis către toate Inspectoratele Şcolare şi către toate şcolile din România o instrucţiune cu precizări privind modul de organizare a claselor din anii terminali în scenariul roşu. Sorin Cîmpean a spus că „am acceptat punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, care a impus această înjumătăţire a efectivelor de elevi, din considerente sanitare”.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul claselor din anii terminali în care numărul înjumătăţit al elevilor depăşeşte 17, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a răspuns:

„Contează cati pot și vor sa vina fizic la școala! Prezenta medie, pentru clasele terminale, in cele 4 săptămâni de la începutul semestrului 2, a fost sub 50%. Deci, mâine (luni n.red.) vor putea merge cei care au mers și pana acum.
In cazurile in care doritorii depășesc 50% din efectivele maxime pt clase pe nivel (15 elevi/clasa a 8-a, respectiv 17 elevi/clasa terminala liceu&postliceal), conducerile școlilor vor decide soluțiile optime/adaptate. Mai exact, dacă va fi un elev in plus peste 17, va fi o soluție. Dacă vor fi 34 de doritori, atunci sigur se va apela la rotație săptămânală”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru Româniatv.net.

Şi medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că ideea înjumătăţirii claselor a venit din dorinţa de a menţine regulile de distanţare de minim un metru între elevi.

În cazul în care o clasă care are mai mulţi elevi care vor să vină la şcoală, conducerii unităţilor de învăţământ pot cere derogare la DSP, însă numai în cazuri punctuale, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, citată de Mediafax.

Citeşte şi: Evaluare Naţională şi Bac 2021. Ce se întâmplă la examene dacă este carantină

 

Secretar de stat din Ministerul Sănătății, despre orele de sport fără mască: Este păcat ca pentru o oră de sport să compromiți tot efortul din școală

Secretarul de stat în ministerul Sănătății a vorbit despre importanţa măştilor de protecţie la orele de educaţie fizică. Andreea Moldova spune că atât studii cât și necesitatea susținerii eforturilor făcute la nivelul instituțiilor de învățământ pentru combaterea infectărilor cu Covid-19.

„Păstrăm masca în clasă, pe coridoare, în toate spațiile interioare, ceea ce înseamnă că elevii, dacă poartă cum trebuie masca, teoretic sunt protejați. În schimb mergem la ora de sport și o dăm jos. Dacă la ora de sport sau ulterior se identifică un copil bolnav, toți colegii care au stat în preajma lui fără mască sunt automat contacți direcți și automat merg în izolare. Este efectiv păcat, ca pentru o oră de educație fizică pe care poți să o faci în mod protejat, să compromiți tot efortul din restul școlii”, a susținut Andreea Moldovan.

Chiar dacă în timpul tuturor orelor elevii poartă măștile de protecție, ajung ca la un moment dat să fie nevoiți să scoată masca pentru a mânca sau pentru a bea apă.

În cazul în care acest lucru se face în sălile de clasă unde sunt toți copiii, în mod evident apare riscul de infecție și astfel, apare și întrebarea: de ce nu se pot ține orele de sport fără măști, respectând distanțarea, dacă oricum în clase elevii își dau masca jos pentru câteva minute, cât să mănânce.

În această situație, secretarul de stat susține faptul că intervalele de timp în cele două cazuri diferă, și riscul este mai mic în timpul mesei de prânz, decât în timpul orei de sport.

Citeşte şi: Cum funcționează clasele terminale în școlile din scenariul roșu. Ministerul Educaţiei, precizări de ultimă oră

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!