Ce se întâmplă în corpul tău dacă dacă mănânci fast-food o dată pe săptămână. Nutriţioniştii recomandă o alimenaţie care să echilibreze carbohidrații complecși, grăsimi sănătoase, proteine slabe, fibre și vitamine și minerale. Pe scurt, fructe și legume proaspete, nuci, leguminoase, cereale, precum și carne slabă, pește și lactate.
Mulţi oameni aleg însă, din când în când, să apeleze la fast-food, lucru care nu este sănătos. Consumul excesiv de fast-food este legat de obezitate, hipertensiune arterială, diabet de tip II şi boli de inimă. A mânca fast-food o dată pe săptămână implică mai puține riscuri, dar asta nu înseamnă că nu există consecințe.
Citeşte şi: Cât de multe calorii se găsesc în mâncărurile de la fast-food? Un simplu cheeseburger are 300 de calorii
Specialiştii susţin că o masă de fast-food pe săptămână poate provoca un disconfort digestiv după aceea. „Mâncarea de tip fast-food este adesea săracă în fibre alimentare, care joacă un rol vital în menținerea unei digestii sănătoase”, explică Trista Best, dietetician autorizat și consultant la Balance One Supplements, carea a adăugat: „Fibrele adaugă volum la scaun, ajută la mișcări intestinale regulate și sprijină creșterea bacteriilor intestinale benefice. Lipsa fibrelor din mâncarea de tip fast-food poate duce la constipație și neregularitate”.
O altă consecință imediată a consumului de fast-food o dată pe săptămână este că puteți observa gaze sau balonare după ce ați terminat masa. „Fast food-ul este de obicei bogat în grăsimi nesănătoase, carbohidrați rafinați și aditivi artificiali, care pot perturba echilibrul bacteriilor intestinale. Acest dezechilibru, cunoscut sub numele de disbioză, poate duce la probleme digestive precum gaze, balonare și disconfort”, susţine Trista Best.
Mai mult, mesele de tip fast-food conțin adesea cantități mari de carbohidrați rafinați, zaharuri adăugate și băuturi zaharoase, fiind asociate cu o incidență mai mare a diabetului de tip II. „În timp, vârfurile repetate de zahăr din sânge pot contribui la rezistența la insulină, care este un precursor al diabetului de tip II”, avertizează Meaghan Greenwood, dietetician și antrenor de sănătate care lucrează cu Hourglass Waist.
De asemenea, atunci când mâncați o masă sărată de tip fast-food, tensiunea arterială poate să crească brusc, spuneMeaghan Greenwood: „Consumul constant de niveluri ridicate de sodiu poate solicita sistemul cardiovascular și poate crește riscul de hipertensiune, boli de inimă și accident vascular cerebral”.
Un studiu din 2012 publicat în revista Circulation a constatat că a mânca fast-food doar o dată pe săptămână a crescut riscul participanților de a muri din cauza bolilor coronariene cu 20%, în comparație cu cei care s-au abținut, scrie spectacola.ro. Și cu cât participanții mâncau mai mult fast-food, cu atât riscul lor creștea mai mult!