Ce se întâmplă în creier atunci când murim. Un nou studiu arată că viața chiar îți trece prin fața ochilor înainte să mori. Cercetătorii spun că părțile din creier care stochează amintirile sunt ultimele afectate, în timp ce alte funcții cedează. Analizele efectuate asupra mai multor persoane care au fost aproape de moarte sugerează că amintirile le-au revenit la întâmplare. Studiul arată că astfel de experiențe sunt reale, iar cercetătorii sunt mai aproape de a le da o definiție corectă.
După decesul omului, monitoarele nu au indicat oprirea activității cerebrale. Astfel, monitoarele au înregistrat activitate cerebrală timp de 15 minute după declararea decesului. Acum, oamenii de știință vor acorda prioritate ultimelor 30 de secunde de înregistrare, evaluând ambele părți ale creierului. După ce inima pacientului s-a oprit, s-au observat așa-numitele oscilații gamma, care sunt strict legate de vise, recuperarea memoriei și în același timp de meditație. Tocmai din acest motiv oamenii de știință au ajuns la concluzia că, deși se află în faza finală, creierul depune un ultim efort pentru a-i aminti persoanei respective momentele din viața sa.
Pacienții menționează adesea „o ființă de lumină” și spun că li se derulează viața prin fața ochilor. Alții spun că au avut senzația că se separă de corpul lor și că au observat evenimentele de undeva de la înălțime. Mecanismele cerebrale care stau în spatele acestor experiențe rămân necunoscute. Una dintre ipoteze ar fi că ceea ce numim conștiență este o entitate distinctă, care nu este generată de activitățile convenționale ale celulelor creierului. S-ar putea ca ea însăși să regleze independent activitatea cerebrală. Știința încă n-a validat, dar nici n-a infirmat această posibilitate.
„Am măsurat 900 de secunde de activitate cerebrală în jurul momentului morții și ne-am propus în mod special să investigăm ce s-a întâmplat în cele 30 de secunde înainte și după ce inima a încetat să mai bată. Chiar înainte și după ce inima a încetat să mai funcționeze, am observat modificări într-o anumită bandă de oscilații neuronale, așa-numitele oscilații gamma, dar și în altele, cum ar fi oscilațiile delta, theta, alfa și beta”, a declarat Dr. Ajmal Zemmar, neurochirurg la Universitatea din Louisville, SUA, care a organizat studiul, scrie DCMedical.
Citeşte şi: Vlad Ciurea a făcut lista celor mai dăunătoare alimente pentru creier. „Toate acestea fac rău!” VIDEO
Activitatea undelor gama a fost demonstrată la doi pacienți fiind asociată cu conștiința. Oamenii de știință au împărtășit noi dovezi pentru a arăta ce se întâmplă cu creierul oamenilor atunci când aceștia mor, oamenii pe punctul de a muri raportând lumini albe și văzând rude de mult pierdute, potrivit unui articol publicat în Supereva. Experții au spus că activitatea a fost înregistrată în partea creierului legată de vise, halucinații vizuale în epilepsie și stări alterate de conștiență.