Ce se întâmplă în creier înaintea morţii

Un studiu publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), pune sub semnul intrebarii practica medicala actuala. Potrivit cercetatorilor in momentele dinaintea mortii creierul indeplineste un rol mai important decat inima, scrie Live Science.
Iulian Tudor
27 apr. 2015, 11:08
Ce se întâmplă în creier înaintea morţii

Cercetatorii sustin ca incetarea batailor inimii duce la oprirea circulatiei sangvine, iar creierul si celelalte organe mor in succesiune rapida, in lipsa oxigenului, scrie jurnalul.ro. Acest nou studiu contrazice aceasta teorie.

Citeşte şi Departe de lume: Mărturia ŞOCANTĂ a unei femei MOARTE timp de 45 de minute

O echipa de cercetatori a desfasurat un experiment pe cobai, in care au urmarit activitatea cardiaca si pe cea cerebrala in momentele dinaintea mortii rozatoarelor din cauza lipsei de oxigen. Ei au descoperit ca, in acele momente, creierul transmite o furtuna de semnale chimice spre inima. Dupa ce au blocat transmiterea acestor semnale de la creier spre inima, cercetatorii au observat ca soarecii au supravietuit un timp mai indelungat.

Daca un proces similar se intampla si in cazul oamenilor, ar fi posibila cresterea sanselor de supravietuire ale unui pacient prin stoparea semnalelor transmise de creier spre inima, conform studiului publicat de PNAS.

„In mod natural, oamenii s-au concentrat asupra inimii, gandindu-se ca, daca salveaza inima, vor salva si creierul. Trebuie oprita comunicarea chimica dintre creier si inima pentru a putea salva inima”, a declarat co-autoarea acestui studiu, Jimo Borjigin, neurolog la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Michigan.

Borjigin a precizat ca aceasta descoperire „este contrara aproape oricarei practici medicale de urgenta”.

In fiecare an, peste 400.000 de americani sufera stop cardiac. Chiar daca primesc tratament medical imediat, rata de supravietuire este de aproximativ 10%, conform American Heart Association.

Atunci cand o persoana sufera un stop cardiac, isi pierde cunostinta si nu mai prezinta semne vitale, dar creierul continua sa fie activ. Intr-un studiu anterior, publicat de PNAS in 2013, Borjigin si colegii sai a descoperit ca in timp ce inima moare, este inundata de semnale transmise de creier, probabil intr-o incercare disperata de a o salva. Aceasta furtuna de semnale chimice ar putea fi responsabila pentru experientele relatate de unii oameni care si-au revenit din moarte clinica, conform lui Borjigin.

In noul studiu, cercetatorii au indus starea de stop cardiac unor soareci, fie dupa ce i-au introdus intr-un mediu bogat in dioxid de carbon, or administrandu-le o injectie letala, scrie Live Science, conform Agerpres. Oamenii de stiinta au studiat activitatea cerebrala a animalelor prin intermediul electroencefalografiei si respectiv activitatea cardiaca prin intermediul ecocardiografiei, in momentele dinaintea mortii. Echipa a examinat si substantele chimice prezente in inima si creierul rozatoarelor. S-a remarcat initial ca rata batailor inimii soarecilor a scazut rapid, dar apoi, imediat, activitatea lor cerebrala a devenit puternic sincronizata cu activitatea cardiaca. Echipa de cercetatori a folosit o noua tehnica pe care a dezvoltat-o pentru a masura rata cardiaca, bataie cu bataie.

Citeşte şi MARIOARA ZĂVORANU A MURIT de IZVORUL TĂMĂDUIRII. Ce se va întâmpla cu sufletul ei

In timp ce creierul si inima rozatoarelor erau sincronizate, oamenii de stiinta au observat sinteza a peste o duzina de substante neurochimice, asa cum este dopamina, care produce o senzatie de placere, si noradrenalina, un neurotransmitator al sistemului nervos simpatic, care produce senzatia de alerta. Aceasta furtuna chimica declansata de creier atunci cand inima se opreste ar putea fi explicatia pentru care oamenii care si-au revenit din moarte clinica au povestit ca au trecut prin niste experiente „mai reale decat realitatea”.

In cazul soarecilor, activitatea creierului si a inimii a ramas sincronizata pana in momentul in care inima a intrat in stare de fibrilatie ventriculara, in care camerele inferioare ale inimii nu se mai contracta corespunzator, iar inima nu mai pompeaza sange.

Atunci cand oamenii de stiinta au blocat acest flux de substante chimice de la creier spre inima, prin sectionarea maduvei spinarii cobailor, animalele au intrat mult mai tarziu in starea de fibrilatie ventriculara, rezistand de trei ori mai mult decat soarecii a caror maduva nu a fost sectionata. „Intrebarea de 1 milion de dolari este daca si corpul uman se comporta la fel”, a comentat Jimo Borjigin.

Daca oamenii de stiinta vor identifica o modalitate prin care sa intrerupa legatura dintre inima si creier, desigur fara a sectiona coloana pacientilor, atunci medicii ar dispune de mai mult timp pentru a incerca sa salveze viata pacientilor aflati in stop cardiac.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Rețetă de vafe cu iaurt și scorțișoară. Întâi, te cucerește mirosul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Metoda Rezum redesenează tratamentul pentru adenomul de prostată la bărbați în vârstă
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui Traian Băsescu când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!