Ce se întâmplă în creierul tău când dormi! Hipertensiunea arteriala la persoanele care au trecut de o anumită vârstă poate determina degenerescență neurofibrilară și formarea de placi amiloide în creier.
Un grup de cercetători suedezi au descoperit, că persoanele care suferă de tensiune arterială sunt predispuse să facă boala Alzheimer.
„La animale s-a demonstrat anterior că creierul elimină deșeurile în timpul somnului și că această eliminare este compromisă de tiparele anormale ale tensiunii arteriale.
Deoarece noaptea reprezintă și o fereastra de timp critică pentru sănătatea creierului uman, am examinat dacă tensiunea arterială prea mare pe timp de noapte, așa cum se vede în scufundarea inversă, este asociată cu un risc mai mare de demență la bărbații în vârstă”, spune Christian Benedict, profesor asociat la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Uppsala, potrivit unui comunicat al instituții universitare amintite.
Riscul de a obține un diagnostic de demență a fost de 1,64 ori mai mare în rândul bărbaților cu tensiune arterială mare noaptea comparativ cu cei cu tensiune arterială mare ziua.
„Cohorta noastră a fost formată doar din bărbați mai în vârstă. Astfel, rezultatele noastre trebuie să fie reproduse la femeile în vârstă”, mai precizează Christian Benedict.
In timpul somnului profund, pulsiunile ritmice ale lichidului cerebrospinal sunt cuplate cu undele incetinite ale activitatii electrice si ale vaselor de sange din creier. Practic, cand dormim, undele imense ale lichidului cerebrospinal (denumite CSF in studiu) – care inveleste creierului – intra si ies din organ intr-o maniera ritmica, arata un studiu recent publicat de Science.
Neurocercetatorul Laura Lewis si colegii sai de la Boston University au pornit de la idea ca CSF actioneaza ca o curatare a creierului – combinata cu dovezi recente care arata ca somnul este important pentru ca indeparteaza produsele metabolice toxice din creier. Astfel, ei au realizat studiul de fata, pentru care au creat o abordare noua combinand electroencefalograme simultane pentru a masura activitatea electrica a creierului si nivelul de oxigen sanguin si rezonanta magnetica nucleara (RMN), cu scopul de a aduna nivelurile de oxigen sanguine si fluxul CSF la nivelul creierului.
Citește și: Testul banal cu care afli vârsta creierului tău. Durează câteva minute