Ce se întâmplă în organism dacă bei zilnic ceai de plante. Care este cel mai bun ceai pentru sănătate

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume, fiind recunoscut pentru diversitatea sa de arome, beneficiile sale pentru sănătate și capacitatea de a calma mintea. Totuși, este important să cunoaștem faptul că există o limită care nu ar trebui depășită în ceea ce privește consumul de ceai.
Alina Costache
11 feb. 2025, 16:52
Ce se întâmplă în organism dacă bei zilnic ceai de plante. Care este cel mai bun ceai pentru sănătate

Nutriționiștii spun că, băut cu măsură, ceaiul din plante poate avea efecte pozitive asupra organismului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Antioxidanții prezenți în ceai joacă un rol esențial în prevenirea bolilor cardiovasculare, îmbunătățind circulația sângelui, favorizând flexibilitatea arterelor și limitând oxidarea colesterolului la nivelul vaselor și arterelor”, spune nutriționista franceză Vanessa Bedjaï-Haddad.

Specialistul precizează că acești antioxidanți sunt, de asemenea, asociați cu o deteriorare mai lentă a funcțiilor cognitive odată cu înaintarea în vârstă. În plus, ea afirmă că „consumul de ceai ne ajută să menținem o hidratare optimă, ceea ce este esențial pentru echilibrarea nivelului de apă din organism, având în vedere că acesta este alcătuit în proporție de peste 50% din apă”.

Care este cantitatea de ceai de plante recomandată de ceai pe zi

Reputata nutriționistă recomandă consumul de ceai zilnic, acesta aducând beneficii majore sănătății.

Da, consumul zilnic de ceai este benefic pentru sănătate, deoarece conține catechine, antioxidanți din familia flavonoidelor care ajută la combaterea radicalilor liberi. Aceștia joacă un rol esențial în prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor și a numeroase boli”, explică nutriționista.

Citeste si Ceaiul indienilor care îi apără de boli și combate îmbătrânirea. Este considerat un adevărat „elixir al vieții”

Experta atrage atenția asupra prezenței teinei în ceai, o moleculă similară cofeinei, cunoscută pentru efectele sale psihostimulante.

Teina poate avea efecte pozitive asupra vigilenței, atenției, reducerii oboselii și îmbunătățirii funcțiilor cognitive, în special a memoriei”, spune Bedjaï-Haddad.

Cu toate acestea, ea avertizează împotriva unui consum excesiv de ceai, în special pentru persoanele sensibile, cele cu probleme cardiace, anemie sau sindrom de colon iritabil. Acest avertisment se bazează pe faptul că ceaiul poate împiedica absorbția fierului și poate provoca eventual dureri abdominale. Prin urmare, ea recomandă să fim atenți la reacțiile propriului corp și, în cazul unei sensibilități, să optăm pentru alternative fără teină, cum ar fi rooibos, pentru a evita aceste posibile neplăceri.

Cantitatea depinde de tipul de ceai pe care îl consumați și de sensibilitatea dumneavoastră personală. În general, consumul a două căni de ceai pe zi permite obținerea beneficiilor sale fără efecte negative”, recomandă nutriționista

Care este cel mai bun ceai pentru sănătate

Nutriționista sfătuiește să alegem ceaiul sub formă de frunze, în locul celui pudră, și să optăm, ideal, pentru ceai provenit din agricultură ecologică, pentru a evita contaminarea cu pesticide sau fungicide. Ea subliniază faptul că ceaiul verde este deosebit de recomandat, deoarece conține epigallocatechin gallate, un antioxidant puternic care îl face o alegere excepțională pentru sănătate.

Citeste si Ceaiul care face minuni în organism iarna și primăvara. Lidia Fecioru: „Se bea cel mult două căni pe zi”

Pentru a profita la maximum de efectele pozitive ale ceaiului din plante, este esențial să eviți adăugarea de zahăr sau îndulcitori artificiali, care pot anula multe dintre beneficiile sănătății.

În concluzie, consumul zilnic de ceai aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi menținerea unei inimi sănătoase, încetinirea procesului de îmbătrânire celulară și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Totuși, este esențial să alegem tipurile de ceai potrivite nevoilor noastre individuale și să monitorizăm atent aportul de teină, mai ales dacă suntem sensibili la această substanță.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Șocant! Aaron Boupendza a murit! Fostul atacant al Rapidului a căzut de la etajul 11 al unui bloc din China
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Fotbalist de la Rapid, mort după ce a căzut de la etaj! Ar fi fost împins, este doliu în fotbal
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Vlad Pascu, în doliu! Vestea fulgerătoare a dimineții. A fost găsit mort în casă
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Vară timpurie, cu temperaturi care testează limitele umane: Valuri de caniculă
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul celor doi medici rezidenți din Iași care au murit la câteva zile distanță. Rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Friptura de miel la cuptor cu vin si usturoi verde. Reteta traditionala pentru masa de Paste
MediaFlux
Curtea de Apel, decizie în scandalul dintre Elena Lasconi și USR! Instanța anunță dacă partidul îl poate susține pe Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți