Anne Osborne, o femeie din Australia, susține că timp de 40 de zile a consumat doar suc de portocale. Aceasta postează pe contul ei de Instagram detalii despre stilul ei de viață, ea consumând numai fructe.
Însă, experții în sănătate nu recomandă un astfel de stil de viață, explicând că organismul nu poate avea astfel parte de toți nutrienții necesari.
Citește și: Ceapa și usturoiul verde pot dăuna organismului. Cum și când trebuie consumate pentru beneficii
„A fost o experiență minunată. Am simțit beneficiile emoționale, cele fizice și cele spirituale”, a spus Anne.
Chiar dacă nu oferă toți nutrienții necesari, sucul de portocale are multiple beneficii pentru sănătate și o doză ridicată de vitamina C, bună pentru sistemul imunitae, inimă și sporirea producerii de colagen.
Vezi această postare pe Instagram
Sucul de portocale poate aduce un nivel de zahăr în sânge exact cât un desert ori un alt produs dulce. Medicul Mihail Pautov explica în urmă cu ceva timp ce se petrece în organism, atunci când consumăm un fresh, în special pe stomacul gol. Potrivit specialistului, nu este deloc recomandat, în schimb, el recomandă consumarea fructului întreg.
„1. O portocală are aproximativ 25% glucoză, 25% fructoza + 50% sucroza ( adică fix zahărul din bucătărie – ăla alb, exact același – care este format și el din glucoză+fructoza)
2. Când mănânci portocală cu totul – mănânci și multe fibre care vor încetini absorbția de zaharuri
3. Când o mănânci întregă, mănânci 1, nu 3-4 – astfel aduci un aport cu mult mai mic de zaharuri – (atenție -> nu zahărul este dăunător, ci prea mult și prea repede!)”, începe el explicațiile.
Citește și: 10 medicamente care produc arsuri la stomac. Românii le iau ca pe bomboane!
În plus, mai spune el, fructoza are un impact pro-inflamator de 10 ori mai mare decât glucoza. „Simplul fapt că sună sănătos nu înseamnă că e mai sănătoasă”, completează medicul.
Medicul a explicat și cum ne face rău excesul de zahăr, arătând că un suc de portocale aduce un aport de zahăr exact ca și o prăjitură.
„1. Îți crește repede glicemia ( adică concentrația de glucoză), DAR și „fructimia” – concentrația de fructoza în sânge, pe care încă nu o măsurăm
2. Celula ta, care face energie, prin mitocondrii, se umple de această „benzină” și obosește / o depozitează aiurea, fără să o ardă
3. Glicemia în exces produce mulți radicali liberi – care practic sunt niște bandiți care se plimbă prin corp și înjunghie orice prind”, mai explică el pe pagina sa de socializare.
De asemenea, mai spune el, un alt argument este acela că „prea multă glucoză se lovește de orice îi stă în cale și se produce „glicarea” – la fel cum sucul dulce vărsat pe masă devine lipicios – la fel fiecare celulă devine lipicioasă și îmbătrânește prematur, constant, zilnic”.