Este valabil în special pentru persoanele care au un program de lucru foarte încărcat și nu reușesc să mănânce la timp. Ajung la 10 noaptea acasă și dau iama direct la frigider, unde, în loc să aleagă ceva light, precum un pahar cu lapte, fac un festin în toată regula. Chiar dacă sunt conștienți de caloriile pe care le adună în exact acele momente.
Deși specialiștii au enunțat, de-a lungul timpului, după ani de cercetări, care sunt pericolele meselor târzii, se pare că încă subiectul nu este epuizat. Se pare că organismele noastre funcționează ca niște mașinării care știu foarte bine când trebuie hrănite și când au nevoie de somn. Iar mâncatul la ore înaintate nu face altceva decât să dea peste cap ritmul corpului nostru.
”Enzimele care topesc acizii grași știu exact care este ritmul circadian (ciclul de 24 de ore al tuturor proceselor biochimice ce au loc în organism)”, explică medicul Kristen Eckel-Mahan, doctor în știința somnului și a metabolismului la Texas Health Science Center, din Houston, citată de prevention.com.
Deci, când mănânci la 10 noaptea, după o zi lungă petrecută la serviciu, acesta este exact momentul în care organismul tău intră în pregătirile pentru somn, iar organele metabolice sunt date peste cap, în special ficatul. Aceste organe nu sunt pregătite să preia nutrienții respectivi la acea oră și îi procesează mai greu. Este un dintre principalele cauze ale creșterii nivelului de insulină și zaharuri în sânge, atrăgând după sine un alt inconvenient: depunerea grăsimilor în organism. Este, de asemenea, principal cauză a îmbolnăvirilor de cancer la stomac, ficat, colon și obezitate.
Studiile arată că persoanele care lucrează în program de noapte sau care suferă de ”sindromul mâncatului seara” au o circumferință mai mare a taliei, dar și un indice de masă corporală mai mare.
Continuarea AICI